Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
13:25
Vestionline, Tanjug A

Sakašvili poručuje: Neću se predati

Bivši predsednik Gruzije i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihail Sakašvili poručio je da se neće predati ukrajinskim vlastima nakon što mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju.

EPA/Stepan Franko
Pokušaj privođenja Mihaila Šakašvilija

Vlasti su u utorak pokušale da privedu Mihaila Sakašvilija, ali su ga pristalice izvukle iz kombija kojim je policija trebalo da ga odveze na saslušanje.

Svemu je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, pretio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu.

AP navodi da Sakašvili i njegove pristalice "kampuju" ispred zgrade parlamenta zahtevajući ostavku ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Na desetine pripadnika ukrajinske policije uletelo je rano jutros u jedan od "protestnih šatora" u pokušaju da privedu Sakašvilija.

Sakašvili je potom rekao da je policija pretresla pogrešan šator, nastavljajući tako, kako konstatuje Rojters, igru "žmurke" sa ukrajinskom policijom.

Bivši predsednik Gruzije, koji je sada postao glavni opozicioni političar, rekao je da je tužilaštvo dobrodošlo da ga vidi, ali da nema nameru da se preda, navodi američka agencija.

- Spreman sam da se sastanem sa istražiteljima tužilaštva u gradu šatora - naglasio je Sakašvili.

Britanska agencija izveštava da je trenutno mirno ispred zgrade parlamenta, ali da su primetne jake policijske snage. Kako se navodi, raspoređeno je na stotine pripadnika policije i nacionalne garde.

Pokušaj pritvaranja Sakašvilija je pokrenulo strahovanja da bi Ukrajina mogla da se nađe pred novom političkom krizom, najvećom od "Majdana" 2014. godine.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je juče da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi.

Pre toga je Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov rekao da je njegov klijent optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti. 

Sakašvili je ranije izjavio da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

- Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade - rekao je Sakašvili koji je u nedelju organizovao miting u centru Kijeva.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Ruska agencija podsetila je da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Sakašvili je ranije najavljivao za 10. decembar održavanje još jednog mitinga u centru Kijeva.

Independent navodi da su Sakašvili i Porošenko nekada bili saveznici i da ga je u maju 2015. godine ukrajinski predsednik postavio za guvernera Odese.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online