Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
21:21
Vesti A

Šokantni rezultati istraživanja: Žene strahuju na ulici i kod kuće

Jeste da su australijski gradovi na vrhu svetske liste najpoželjnijih mesta za život, ali nisu baš svi njihovi stanovnici, posebno oni ženskog pola, u to sasvim uvereni. Prema statističkim podacima, jedna od sedam žena u Australiji prošle godine izbegavala je javni prevoz, zato što smatra da tamo nije bezbedna. Takođe, čak četvrtina njih, zbog bezbednosti, po mraku radije ne ide pešice ni lokalnim ulicama gde žive.

pixabay.com
Svaka šesta žena i deseti muškarac pre 15. godine doživeli fizičko ili seksualno zlostavljanje

Prema istom, šokantnom istraživanju svaka deseta žena ne oseća se sigurno ako je sama kod kuće posle zalaska sunca. Muškarci se obično osećaju bezbednijim i u javnom transportu i hodanju po komšiluku i kod kuće.

Ovo su detalji iz najvećeg u Australiji istraživanja o ličnoj bezbednosti stanovništva pri kome je obuhvaćena 21.000 osoba. Prema nalazima, ukupno nasilje opalo je za poslednjih deset godina. Tako je, na primer, broj odraslih osoba koje su iskusile nasilje na sebi prošle godine opao na 4,5 odsto, dok je 2005. iznosio 7,5 odsto. Procenat nasilja nad muškarcima skoro je prepolovljen u istom vremenu.

Mišel Markvard iz Biroa za statistiku kaže da ovaj pad treba povezati sa smanjenjem nasilja izazvanog alkoholom.

Prema istoj analizi, za muškarca je verovatnije da će ga nepoznata osoba fizički napasti na ulici ili na mestu za zabavu. U poslednjim slučajevima nasilja, oko 60 odsto napada između muškaraca bilo je pod uticajem alkohola i drugih supstanci.

Za razliku od muškaraca, najčešći fizički napadi na žene dešavaju se kod kuće, od strane onoga koga poznaju.

Od petoro odraslih osoba, od vremena kada su napunile 15 godina, dve od njih su na sebi iskusile nasilje.

Istraživanje daje dramatičnu sliku o nasilju partnera, gde žene imaju tri puta veću šansu da budu žrtve. Njihovi izgledi da ih partner seksualno zlostavlja su osam puta veći. Podaci pokazuju i da je svaka peta žena trpela nasilje od partnera s kojim je bila za vreme trudnoće.

Na žalost, samo 17,4 odsto žena je svog partnera prijavilo policiji zbog nasilja. Što se muškaraca tiče, samo 4,4 odsto se nije obratilo policiji.

Još jedan šokantan podatak je - da je skoro 2,5 miliona odraslih osoba, tj. da su svaka šesta žena i svaki deseti muškarac, pre 15. godine života bili fizički ili seksualno zlostavljani. Fizički su najčešće stradali od očeva i očuha.

Statistika

Dve od pet odraslih osoba doživele su neku vrstu nasilja od 15. godine. Ukupno 41 odsto muškaraca i 31 odsto žena pretrpeli su fizičko nasilje. Ukupno 18 odsto žena i 4,7 odsto muškaraca žrtve su seksualnog nasilja. Žene su najčešće izložene seksualnom ili fizičkom zlostavljanju od muškaraca, svaka peta od svog bivšeg ili sadašnjeg partnera.
Tek malo više od polovine, 54,4 odsto, zlostavljanih tražilo je savet ili podršku. Od onih od kojih su tražili pomoć, najčešće su bili prijatelji ili članovi porodice (66,9 odsto), a svom lekaru obratilo se 33,3 odsto, a savetovalištu 25,1 odsto. Najčešći razlog što žrtve ne traže pomoć jeste da su verovale da mogu same s tim da se suoče.
Oko trećine njih napustilo je svog partnera, ali se polovina od njih vratila uz obećanje da se to više neće desiti.
Ukupno 6,1 odsto muškaraca bilo je izloženo nasilju svojih partnera.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online