Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
08:11
S. Janković - Vesti A

Putin ima prečicu do mira

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je podršku svojih kolega iz Turske i Irana za ideju da se u Rusiji održi sastanak (mirovni kongres) o rešenju sirijskog sukoba na kome bi se okupili predstavnici vlasti i opozicije.

EPA/Michael Klimentyev/Sputnik
Dobar zalet: Rohani, Putin i Erdogan u Sočiju

Putin je na mini samitu u Sočiju prekjuče okupio predsednike Turske i Irana Redžepa Tajipa Erdogana i Hasana Rohanija s namerom da podstakne sirijski mirovni proces.

"Pogurao" bi UN

Ruski predsednik smatra da bi sastanak s političkim snagama u Rusiji predstavljao podsticaj za mirovni proces u sedištu UN u Ženevi.

Putin je posle samita rekao da se otvara "nova etapa za rešenje krize" u Siriji, ali je ocenio da je jasno da taj proces neće biti jednostavan i da će zahtevati kompromise i ustupke svih učesnika, uključujući i sirijsku vladu.

U pripremi za sastanak u Sočiju, šef Kremlja je imao brojne diplomatske kontakte: Najpre je primio sirijskog predsednika Bašara al Asada, kome je to bilo prvo putovanje u inostranstvo od 2015. godine, a potom je obavio niz telefonskih razgovora sa svetskim zvaničnicima, uključujući i onaj s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Trojica lidera su posle sastanka rekli da podržavaju održavanje "Kongresa", što je ruska inicijativa pokrenuta krajem oktobra, ali koja je se od tada nije pomerila.

Opozicija u Rijadu

Istovremeno glavne frakcije sirijske opozicije, koje su juče u Rijadu počele pregovore na poziv Saudijske Arabije, nisu reagovale na tu inicijativu.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, koji je prisustvovao sastancima sirijske opozicije i ocenio ih kao izuzetno važne, sada putuje u Rusiju.

Cilj sastanaka opozicije u Rijadu jeste da se formira jedinstvena delegacija koja će predstavljati sirijsku opoziciju na pregovorima koji treba da počnu 28. novembra u Ženevi pod pokroviteljstvom UN.

Ideju sirijskog Kongresa u Rusiji kritikovao je Zapad smatrajući da svi politički pregovori treba da se održavaju u okviru ženevskog procesa, koji UN vode od 2014. i koji treba da se nastavi 28. novembra.

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku, i Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, bili su pokrovitelji paralelnog procesa u Astani, glavnom gradu Kazahstana, tokom koga su dogovorene "zone deeskalacije" na sirijskoj teritoriji.

Zahvaljujući tim zonama smanjena je tenzija na terenu i okupljeni su za jednim stolom predstavnici vlasti i opozicije da razgovaraju o vojnim pitanjima u trenutku kada su pregovori u Ženevi bili na mrtvoj tački.

Kurdi i Asad

Postoje brojne nedoumice oko ideje održavanja sirijskog Kongresa pod pokroviteljstvom Moskve. Još nije određen datum i Erdogan je tvrd oko toga da kurdske milicije koje kontrolišu deo severa Sirije ne mogu da učestvuju u rešavanju krize. S druge strane, opozicija je pod pritiskom da učini ustupke, posebno oko zahteva za Asadov odlazak sa vlasti.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online