Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
00:24
Vesti A

Atomske bombe na pragu Rusije

Vest iz neimenovanih diplomatskih izvora, da Vašington kroz strukture NATO-a pokušava da progura odluku o razmeštanju nuklearnog oružja u Evropi, i da to nameravaju da učine u naredne dve godine, izazvala je veliku pažnju ruske javnosti, uprkos ogradi da Evropa nije podržala takvu inicijativu Vašingtona.

EPA/Staff Sgt. Benjamin Sutton/HAN
Nosač sudnjeg dana: Bombarder B-52

- Dok su još odnosi Moskve i Vašingtona bili konstruktivni, američki eksperti su uvek isticali da je trenutno u Evropi raspoređeno dovoljno američkih snaga, da je to optimalna konfiguracija i da ne treba ništa dodavati. Zbog toga sumnjam da su perspektive jačanja grupacija nuklearnih snaga u Evrope realne. Jedino objašnjenje tog mogućeg nuklearnog jačanja, a koje nema veze sa Rusijom, može da bude poboljšanje odnosa Izraela i SAD i tradicionalni izraelski strahovi, koji su izazvani jačanjem raketnog potencijala Irana. S druge strane, ta novost može da bude i pokušaj opipavanja pulsa Moskve i evropskih partnera na moguće planove Vašingtona, zato što je dodatno razmeštanje nuklearnih snaga ozbiljan i mukotrpan rad, koji podrazumeva preispitivanje koncepcije vojnog prisustva u Evropi i modela po kojem su ove snage raspoređene - kaže za Sputnjik Boris Podoprigori, vojni analitičar.

Ekspert ističe da bi eventualno razmeštanje dodatnog nuklearnog naoružanja u Evropi još više produbilo jaz između Moskve i Vašingtona, a da Rusija u tom slučaju ne bi samo nemo posmatrala. Stručnjak je dodao i da bi većina evropskih zemalja želela da čuje jasan stav Vašingtona.

- Evropa ne želi da se bavi glasinama i prognozama, već da čuje jasan odgovor zbog čega je sve to potrebno - kazao je on.

Informacija o razmeštanju nuklearnog oružja u Grčkoj pojavila se pre nekoliko meseci, a grčki mediji su pisali da se u te svrhe priprema aerodrom u Araksosu, na Peloponezu. Konkretno, bilo je reči o tome da će u Grčku biti prebačeno nuklearno oružje iz turske baze Indžirlik, gde se još od Hladnog rata nalazi 50 atomskih bombi tipa B61.

Te vesti su izazvale oštre proteste u grčkoj javnosti. Opština grada Patre je jednoglasno osudila planove o razmeštanju nuklearnog oružja u Araksosu i zatražila je od Vlade Grčke da se oglasi i javno kaže da li postoje takvi planovi i ako postoje zahtevali su da se od njih odustane.
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas je, na konferenciji za štampu u oktobru, rekao da nema ni govora o skladištenju nuklearnog oružja na teritoriji Grčke.

I Italija ima ubojito oružje

Prema nedavno objavljenom izveštaju Parlamenta Turske, u pet zemalja NATO-a razmešteno je oko 150 nuklearnih bojevih glava. Atomsko oružje se nalazi u aviobazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. Sve te zemlje su članice Alijanse, ali same nemaju nuklearno oružje. To je prvi put da se Italija spominje kao zemlja u kojoj se čuva nuklearno naoružanje. Naime, u izveštaju koji je dobio naziv Podaci o nuklearnom naoružanju, navodi se kako se oko 6.800 nuklearnih bojevih glava u vlasništvu Vašingtona nalazi širom SAD i još 14 država saveznica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online