Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
00:44
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Strazburu: Nemačka postala evropski problem?

Sinonim za političku i ekonomsku stabilnost, Nemačka je posle propasti pregovora o vladajućoj koaliciji postala najnoviji u nizu evropskih problema. Francuski predsednik Emanuel Makron ima razloga da bude zabrinut zbog političke krize u Berlinu. Ona izbija u trenutku kada je EU već suočena sa krizom pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije, kao i sa krizom zone evra.

EPA
Dvojac bez kormilara: Angela Merkel i Emanuel Makron

Niko sada ne može potpuno da isključi povlačenje kancelarke Merkel iako se to za sada čini malo verovatno. Ukoliko bi se kancelarka Merkel povukla, bio bi to udarac planovima predsednika Makrona o federalizaciji EU. Makron bi se našao sam sa svojim idejama o parlamentu zone evra, o zajedničkom budžetu i zajedničkom ministru finansija zone evra.

Šupalj samit EU

Samit šefova država i vlada EU u decembru u Briselu, od koga je predsednik Makron očekivao istorijske odluke, neće doneti ništa novo jer Nemačka svakako neće dobiti novu vladu do Božića.

Ostaje još Štajnmajer

Nemačka je do sada bila viđena kao neka vrsta garanta u svetu koji vode sve nepredvidiviji lideri od Moskve do Vašingtona. "Kancelarka, koja je do juče važila za najmoćniju ženu na svetu, više to nije", vajkaju se francuski analitičari.

Posle odbacivanja mogućnosti formiranja manjinske vlade u Berlinu, francuski analitičari sada se uglavnom nadaju da bi nemački predsednik Štajnmajer, socijaldemokrata i bivši šef diplomatije, mogao da "spasi" kancelarku tako što bi ubedio socijaldemokrate da odustanu od odluke da ni po koju cenu ne uđu u vladu.

Ukoliko bi se novi parlamentarni izbori u Nemačkoj održali početkom iduće godine, period političke neizvesnosti mogao bi da potraje do leta.

To znači da će i reforma Evropske unije morati da sačeka da bude rešena nemačka ustavna kriza, bez presedana od Drugog svetskog rata. Dotle će dakle biti blokirani evropski razgovori o reformi prava na azil, o budućem evropskom budžetu, o jačem vojnom ujedinjenju.

Kao Vajmarska republika

Iako je kritikovanje Nemačke u Francuskoj skoro tabu tema, a takozvani nemačko-francuski motor EU ima status "svete krave", ovih dana se ipak čulo da je kriza u Nemačkoj zabrinjavajuća.

"Ne želim da me pogrešno razumete, ali brine me to što je nemačko biračko telo vrlo nervozno. Ne mogu, a da se ne setim Vajmarske republike", rekao je doajen francuskog novinarstva Mišel Mejer, bivši francuski dopisnik iz Nemačke, aludirajući na vreme koje je tridesetih godina prošlog veka prethodilo usponu nacizma.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online