Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
08:44
b92.net A

Radioaktivnost 986 puta iznad proseka: Šta je zataškano?

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet saopštila je da je veoma velika koncentracija rutenijuma-106 zabeležena u septembru u nekoliko ruskih područja. Kako navode, najviša koncentracija na jugu Urala.

pixabay.com
U nekim delovima Rusije zabeleženo zračenje znatno iznad proseka

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija zabeležena je u Argajašu koji se nalazi na 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak pogođenog nuklearnom nesrećom 1957.

Taj kompleks danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva. 

"Radioizotop Ru-106 je pronađen na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra", navodi ruska agencija u saopštenju. 

Osim toga, oni navode da je u Argajašu koncentracija rutenijuma-106 ekstremno visoka i 986 puta veća od prosečne norme. Inače, ruski Grinpis pozvao je u ponedeljak da se otvori istraga i objave rezultati "nesreće u Majaku". 

"Grinpis od tužioca traži da pokrenu istragu o potencijalnom zataškavanju nuklearne nesreće", navodi se u saopštenju. 

Mediji su nešto ranije preneli saopštenje francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost (IRSN) da radioaktivni oblak nad Evropom nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra. 

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu. 

Osim toga, oni su takođe istakli da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi. 

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge. 

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan. 

Ubrzo se oglasila Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije koja je saopštila da su informaciju o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope dobili 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke "Vinča", Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine "Zaštita". 

Takođe, oni ističu da izmerene vrednosti rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji. 

Rutenijum 106 je radioaktivni nuklid koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online