Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
00:22
N. Jokić - Vesti A

Šta se krije iza zajedničke evropske odbrane (1): Nemci uveli vojničku EU

Evropska unija se militarizuje po nemačkoj koncepciji, bez konsultovanja parlamenata, a industrijama oružja i vojne opreme osigurava se profit u ime naroda. Ovako bi sažeto glasila suština Strukture za vojnu saradnju u koju je prošle nedelje u Briselu ušlo 23 od 27 država - članica EU uz potpis ministara spoljnih poslova i odbrane.

EPA/Valda Kalnina
Bundesver u Litvaniji: Nemci u sastavu NATO snaga

Pored Velike Britanije, koja je u procesu izlaska iz Unije, u ovu strukturu nisu ušle Danska, Irska, Portugal i Malta. Cilj stvaranja Strukture stalne vojne saradnje je unapređenje projekta evropske odbrane. Najavljuje se razvijanje zajedničkih programa naoružavanja i poboljšavanje uslova za izvođenje vojnih operacija u inostranstvu. Aktivnosti ovog zametka evropske odbrane zamišljene su kao "komplementarne" sa članstvom u NATO-u, ponekad odvojene od te Alijanse, ali nikada suprotstavljene.

Vojni budžeti gase štednju

Iako se svuda u EU štedi na državnim izdacima, sve zemlje ovog odbrambenog pakta obavezale su se da će "redovno povećavati budžete za odbranu" i redovno kupovati oružje i vojnu opremu. To će biti njihova obaveza u pravnom smislu, što znači da u slučaju neispunjavanja sledi neki oblik kazne. Takođe, države članice su se obavezale da svoje investicije za istraživanja na vojnom planu povećaju za dva odsto.

EU namerava da ustanovi fondove kako bi finansijski podstakla razvoj evropske odbrambene industrije. U dogledno vreme taj bi budžet trebalo da dostigne 5,5 milijardi evra godišnje. Već proletos osnovan je prvi vojni štab koji upravlja neborbenim operacijama u Africi.

Jedino je izvesno da je reč o militarizaciji EU, i to u skladu sa konceptom iz Berlina. Pariz je zagovarao da u ovoj strukturi bude manje zemalja, ali da ona bude efikasna i sposobna za opasne misije u Africi, na primer. Nemci su međutim izgurali svoju koncepciju po kojoj u novu vojnu strukturu treba bude uključen što veći broj država jer smatraju da interes da uđu u ovakvu zajedničku odbrambenu strukturu počiva pre svega na potrebi da se zaštiti sopstvena teritorija od onoga što nazivaju "ekspanzionizmom Rusije".

EU ipak bez vojske

U teoriji ova struktura za stalnu saradnju na vojnom planu mogla bi da dovede do osnivanja zajedničkog komandnog štaba. U praksi veoma smo daleko od stvaranja evropske vojske jer EU na političkom planu nije dovoljno federalizovana. Odbrambena politika definisana je još uvek kao deo isključivo suverene politike država članica.

Iako se građanima objašnjava da će ovo navodno ujedinjavanje na vojnom planu doneti velike uštede, jasno je da će troškovi za naoružavanje i vojnu opremu biti povećavani, i to bez konsultacije parlamenata, samo na osnovu odluke na evropskom nivou.

Narodu se govori da je to u interesu bezbednosti, ali se prećutkuje da je glavni dobitnik u celoj priči industrija oružja i vojne opreme, kojoj su unapred profiti zagarantovani.

Sutra -Šta se krije iza zajedničke evropske odbrane (1): Naoružani, pod evropskom zastavom
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online