Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
09:44
Vestionline A

Propali pregovori o vladi, drastičan pad evra, Nemačka pred novim izborima

Pregovori između četiri nemačke stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju su propali, nakon što ih je napustila Slobodna demokratska partija (FDP), navodeći nepomirljive razlike.

Tanjug/AP
Nepremostive prepreke sa potencialnim koalicionim partnerima: Angela Merkel

- U pregovorima nije bilo napretka, već su postojale prepreke koje su dovele u pitanje ciljane kompromise - rekao je lider FDP Kristijan Lindner, prenosi Rojters.

Odmah nakon te vesti, evro je oslabio na najniži kurs prema japanskom jenu u poslednja dva meseca.

Lindner je rekao i da je "bolje ne vladati, nego vladati pogrešno". Dodao je da četiri stranke "nisu imale zajedničku predstavu o modernizaciji zemlje“ te da je posebno manjkalo poverenja. Njegovi saradnici su već u nekoliko intervjua bili oštri prema kancelarki Merkel kojoj su prebacili da je očajno vodila pregovore, da je vladao haos i da je htela da jednostavno produži politiku koju je vodila u još uvek aktuelnoj vladi sa socijaldemokratama.

Odluka FDP znači da će nemačka kancelarka Angela Merkel morati ili da formira manjinsku vladi ili da organizuje nove izbore, navodi agencija.

Slično su se izrazili lideri Zelenih. Kopredsednik stranke Džem Ozdemir prebacio je liberalima da od početka nisu imali dovoljno spremnosti da uđu u koaliciju. Liberali su, rekao je, jedinu moguću kombinaciju za formiranje vlade „nažalost odbili i uništili“, piše "Dojče vele".

Najkrupniji kamen spoticanja bili su pregovori o klimi i izbeglicama. Prema dostupnim informacijama – jer pregovori su tajni pa mediji nemaju najbolji uvid – Zeleni su pristali na kompromis oko klimatskih ciljeva, no do kraja insistirali da izbeglice sa supsidijarnom zaštitom u Nemačkoj takođe mogu da ovde dovedu i svoje porodice. Liberali su u prvi plan kao problem istakli dodatne javne investicije koje traže Zeleni, dok bi Liberalima bilo draže smanjenje poreza i rasterećenje građana i privrede.

Neuspeh u pregovorima mogao bi da izazove najgoru političku krizu u Nemačkoj posle više decenija, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila da namerava da pređe u opoziciju nakon što je na izborima osvojila drugo mesto.

Novi izbori ili manjinska vlada

Među opcijama su, u tom slučaju, novi izbori ili manjinska vlada, što bi bilo bez presedana u posleratnoj istoriji Nemačke, ocenjuje britanska agencija.

FDP, koji se u parlament vratio posle četiri godine, i Zeleni, koji 12 godina nisu bili na vlasti, ne žele da stave na kocku svoj teški izvojevan povratak time što će otuđiti svoje članove.

Ranije u nedelju objavljeno je da su pregovori tri nemačka potencijalna koaliciona partnera zašli duboko u "produžetke", a da je jedina realna nada mandatarke Angele Merkel da će osigurati četvrti kancelarski mandat, nakon lošeg izbornog rezultata u septembru, tročlana koalicija konzervativaca, liberala i Zelenih.

EPA/CHRISTIAN BRUNA
Kristijan Lindner lider FDP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu.

Kako prenosi Rojters, odluka da se sastane sa predsednikom Štajnmajerom koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore ukazuje na to da Merkel neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa zelenima nakon što se stranka FDP neočekivano povukla iz koalicionih pregovora.

- Ovo je dan dubokog razmišljanja o tome kako nastaviti dalje u Nemačkoj. Kao kancelarka, ja ću učiniti sve da se postaram da se ovom državom dobro upravlja u teškim nedeljama koje su pred nama - rekla je Merkel.

Kako je agencija prethodno izvestila, pregovori između četiri nemačke stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju su propali, nakon što ih je napustila (FDP), navodeći kao razlog nepomirljive razlike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online