Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
00:58
Vesti A

Rusi spremaju S-500

Strah da bi Saudijska Arabija ili Turska mogle da dopuste Amerikancima uvid u tehnologiju ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 nije opravdan, jer Rusi mogu da unište taj sistem, dok je izvozna verzija slabija od originalne koju ima ruska vojska.

EPA/Sergei Chirikov
Silni raketni sistemi: Rusi imaju čime da se odbrane

Eksperti ističu da Rusija, u slučaju napada, može da neutrališe oružje ruske proizvodnje koje je u rukama druge zemlje.

Saudijci su sumnjivi

Prodaja ruskog raketnog sistema Saudijskoj Arabiji, najvernijem američkom savezniku na Bliskom istoku, pokrenula je u ruskim stručnim krugovima debatu o tome da li je to dobro za Rusiju.

Pojedini vojni eksperti upozoravaju da bi Saudijci mogli da pošalju Amerikancima S-400 na proučavanje, ali istovremeno ukazuju da su ruske specijalne službe predvidele mehanizme kontrole ugovora koji zabranjuju trećim stranama da imaju pristup i uvid u te komplekse.

S druge strane, i Turska je, kao članica NATO-a, kupila te raketne sisteme.

Trebalo bi imati u vidu da su prodaja tih sistema i prodaja tehnologije za proizvodnju dve sasvim različite stvari. Zbog toga je i izbio spor sa Turskom, koja želi da proizvodi te komplekse.

"Ne treba zaboraviti da se izvozne verzije S-400 razlikuju od onih proizvedenih za rusku vojsku, čiji su podaci strogo čuvana vojna tajna", navodi za Sputnjik vojni analitičar Boris Rožin.

Stiže još bolje oružje

Ali, ni Rusija ne sedi skrštenih ruku, već planira da postepeno, u narednih pet do sedam godina, uvede u svoje naoružanje najnapredniji raketni sistem S-500.

Orijentalista i autor knjige "Saudijska Arabija - 21. vek u domovini islama" Konstantin Dudarev navodi da ruski proizvođači oružja ne prodaju svetu svoja najnovija dostignuća, a izvozne verzije imaju nešto slabije karakteristike nego oružje i tehnika koji se proizvode za opremanje ruske armije.

Ruši i "nevidljive"

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti aero-kosmičke industrije, Karlo Kop, ističe da S-400 ima dodatne radare za borbu protiv "nevidljivih" aviona u čijoj se proizvodnji koristi stelt-tehnologija.

Amerika "ljubomorno prati dešavanja" i neće biti oduševljena ako dogovor u vezi sa S-400 bude realizovan. Ali, prošla su vremena kada su SAD krojile spoljnu politiku Saudijske Arabije, prenosi ruski Sputnjik.

Specifičnost ruskog S-400 sastoji se u tome što može da ispaljuje različite rakete-presretače sa dometom od 40 do 400 kilometara, a može i da obara neprijateljske avione, krstareće i balističke rakete.

Zapadni mediji ocenjuju da je kruna ruskog sistema raketa 9M96E2, koja dostiže brzinu od oko 5.000 metara u sekundi ili 18.500 kilometara na čas i može da uništi cilj na samo pet metara iznad zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online