Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
00:42
Vesti A

Otkud Moskvi to čudo tehnike?

Ruski lovac pete generacije Su-57 PAK-FA već danima je glavna tema u američkim medijima čija su specijalnost geopolitika i vojno-stručna tematika, a posebno posle izjave ruskog generala Viktora Bondareva da ovaj avion može da se nadogradi tako da se slobodno može nazvati "avionom šeste generacije" (o čemu je naš list pisao pre nedelju dana).

commons.wikimedia.org/Alex Beltyukov
Lovac Su-57: Tek poleteo, a već ulica strah

Ugrožava nadmoć SAD u vazduhu

"Radi se o izuzetnom avionu koji po svojim ukupnim letačkim i taktičkim karakteristikama može biti avion ne samo pete, već i šeste generacije", izjavio je Bondarev govoreći o Su-57.

On je inače bivši komandant ruskih vazdušno-svemirskih snaga i heroj Ruske Federacije, a pritom je u detalje upoznat sa mogućnostima novog ruskog lovca.

Amerikanci, koji su u nekoliko navrata javno obznanili kako razmatraju različite koncepte aviona šeste generacije, uznemireni su i samom najavom da je "njihova nedodirljiva vazdušna nadmoć ugrožena".

Američki avion šeste generacije, inače, trebalo bi da zameni njihovog lovca pete generacije F-22 raptor, međutim, oni za sada nemaju jasno profilisanu listu tehničko-taktičkih prioriteta, zbog čega je nejasno protiv kakvih ciljeva bi se uopšte takav avion borio.

I marinci čekaju novi avion

U tom je smislu verovatno da je američki projekat Penetrating Counter Air, projekat razvoja aviona šeste generacije, najviše odmakao i da će on biti polazna tačka za razradu tih aviona.

U stvaranju aviona šeste generacije učestvuje i američka Ratna mornarica koja takođe analizira različite opcije primerene njenim potrebama.

Radna verzija projekta aviona šeste generacije, koji se razvija za potrebe američkih pomorskih snaga, nosi ime Next Generation Air Dominance.

Često se ovaj projekat još naziva F/A-XX. Međutim, baš kao i u slučaju s projektom Penetrating Counter Air, ni američki pomorci nisu sasvim raščistili sa kakvim će se sve pretnjama njihovo vazduhoplovstvo suočiti posle 2030. godine.

Inače, ovaj projekat vodi američka multinacionalna kompanija Boing, i on predviđa razvoj letelice koja će se proizvoditi u dve varijante: onoj sa posadom i drugoj - bez posade.

Začuđeni inženjeri

U međuvremenu, američkim vojnim stručnjacima nejasno je kako su Rusi bez opsežnije analitičke studije tako brzo doneli zaključke šta se to očekuje od aviona šeste generacije i, uopšte, kakve će biti karakteristike buduće vazdušne bitke. Stoga deo američkih stručnjaka zaključuje da postoji mala verovatnoća da će ruski Su-57 biti osnovna ruska koncepcija za ostvarivanje vazdušne prevlasti u periodu nakon 25-30 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online