Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
09:48
Vestionline, blic.rs A

Vođa četničkog pokreta proteran iz Rumunije zbog špijunaže

Srpski i ruski državljanin Bratislav Živković (42) proteran je u utorak iz Rumunije odlukom tamošnjeg suda jer je pokušao da špijunira vojne objekte i dođe do poverljivih informacija, saopštile su rumunske vlasti, a prenose rumunski mediji.

facebook.com/Adevarul
Bratislav Živković (u sredini)

Živkoviću je zabranjen ulazak u Rumuniju i druge zemlje članice NATO u narednih 15 godina.

Živković, koji se predstavlja kao četnički komandant i koji je predsednik organizacije Četnički pokret proteran je iz Rumunije jer predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, potvrdili su predstavnici rumunske obaveštajne agencije (SRI). On je pokušao da dobavi poverljive informacije o vojnoj infrastrukturi u toj zemlji.

Kako je na konferenciji za medije rekao portparol Obaveštajne agencije Rumunije (SRI) Ovidiu Marincea, Živković je uhvaćen dok je fotografisao vojni radar na obali Crnog mora i pokušao da markira njegove GPS koordinate. On je, prema rečima portparola, bio zainteresovan i za vojnu bazu NATO “Mihail Kogalnicenau” u Konstanci, kao i za vojnu infrastrukturu Rumunije i njenih saveznika na jugoistoku te zemlje.

- Tokom 2017. godine Živković je nekoliko puta dolazio u Rumuniju sa ciljem prikupljanja informacija, koje su rizik i pretnja po nacionalnu bezbednost. On se spremao da oda državne tajne stranoj sili, organizaciji ili agentima i da postavi mrežu informatora na teritoriji Rumunije- rekao je Marincea.

Rumunska služba potvrdila je Živković nije uspeo da dođe nikakvih poverljivih informacijama.

- Sve aktivnosti izvodio je tajno, a modus operandi specifičan je za spijunažu. Specijalne mere preduzete od strane Rumunske obaveštajne agencije sprečile su curenje bilo kakvih poverljivih dokumenata ili informacija- kazao je portparol rumunske službe.

Prema informacijama rumunske službe Živković je sa svojim “četnicima” tokom 2014. i 2015. godine učestvovao je u borbama u Ukrajini na strani proruskih separatista. Kako su ranije preneli domaći mediji, njega su po povratku sa ukrajinskog ratišta u Srbiju u oktobru 2014. godine sačekali pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, koji su sa njim i drugim čalnovima njegovog pokreta obavili razgovore.

Prema podacima rumunske službe Živković je u Rumuniji boravio četiri puta tokom ove godine. U tu zemlju dolazio je iz Ukrajine ili Bugarske i svaki put je išao u grad Konstancu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online