Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
19:59
Vestionline, Tanjug A

Mogerini: Najjači uticaj na Z. Balkanu ima EU

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini smatra da EU ima najjači uticaj u regionu Zapadnog Balkana. "Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog drugog partnera koje zemlje regiona imaju", izjavila je Mogerini za Tanjug.

A. Čukić
Federika Mogerini polaže nade u Zapadni Balkan

- Nisam zabrinuta jer sam se uverila, više puta, i tokom prošle godine, kada su zemlje bile suočene sa "komplikovanim izbornim ciklusima", da kada je EU prisutna, prisutna sa svom svojom snagom i usaglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači uticaj od EU u regionu - odgovorila je Mogerini na pitanje Tanjuga o tome da li je zabrinuta po pitanju uticaja ruske propagande u Srbiji i regionu.

Mogerini je posle sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU, kojim je predsedavala i na kome je bilo reči o globalnoj strateškoj komunikaciji EU, podsetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove letos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.

Ona kaže da je još rano za procenu rezultata rada StratKom Zapadni Balkan, ali i naglasila da je politika prema regionu jedna od oblasti na koj se najviše radi u EU.  

- Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi deo naših strateških komunikacija. Mozete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciiju - odbjasnila je Mogerini. 

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU ocenjuje da se komunikacija EU sa Zapadnim Balknom popravila upravo zbog činjenice da je Brisel jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.

- Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan  sarađuje kao region i ima jasno usmerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osećaj pravca u kome region ide - naglašava Mogerini  

Mogerini je odgovarajući na pitanje Tanjuga o uticaju EU, ali i drugih spoljnih faktora u regionu, naglasila da je region Evropa i da se sa svih strana graniči sa EU. 

- Mi smo jedno, mi smo porodica, mi smo geografski i istorijski povezani. Zato u situaciji kada je EU postojana i usglašena i kada su naši partneri postojani i usaglašeni ni jedan drugi uticaj ne može biti jači od tog - zaključila je Mogerini u izjavi za Tanjug.  
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online