Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
18:09
V. Mačar, G. Gligorević A

Kordun se ne zaboravlja

Na izuzetno dostojanstven način Kordunaši i njihovi brojni prijatelji obeležili su tri decenije uspešnog postojanja i rada Srpskog društva Kordun iz Toronta.

V.Mačar
Pevačka grupa Ćemer

U prepunoj sali Srpskog centra pri crkvi Svih srpskih svetitelja u Misisagi Kordunaši su veselo i razdragano još jednom pokazali koliko se voli zavičaj i koliko se poštuju njegove kulturne i tradicionalne vrednosti.

Evocirane se uspomene na uspešan rad društva, kao i na burna vremena kada je narod s Korduna morao da traži utočište daleko od rodne grude!

Milan Miščević, predsednik Srpskog društva Kordun i jedan od njegovih najmlađih rukovodilaca, u svom obraćanju je istakao vizionarsku ulogu osnivača kojima je osnovni cilj bio očuvanje veza i kulturne tradicije prema narodu kome Kordunaši pripadaju.

- Osnivači su dobro znali šta rade i na tome im danas moramo biti zahvalni. U proteklih 30 godina neophodno je da se istakne bogati humanitarni rad koji se, pre svega, odnosio na brojne finansijske pomoći sunarodnicima u rodnom kraju, ali i mnogim srpskim institucijama ovde u Kanadi. To su samo neki od razloga zbog kojih moramo nastaviti dosadašnji put koji će dati garancije da se Kordun neće i ne sme zaboraviti. To nam mora biti zadatak i zavet, sa ciljem da se on prenosi na mlađe generacije Kordunaša - rekao je predsednik Miščević.

Na večeri Kordunaša u Misisagi bili su brojni kulturni aktivisti sličnih društava i zavičajnih klubova, kao i dosadašnji predsednici ovog društva.

Protojerej-stavrofor Prvoslav Purić, sveštenik u crkvi Svih srpskih svetitelja u Misisagi, koji je blagoslovio ovaj skup, uputio je u svojoj besedi najlepše čestitke Kordunašima za veliku godišnjicu koju obeležavaju.

S ponosom je istakao veliku i nesebičnu ulogu Korduna pri izgradnji najvećeg srpskog hrama u Kanadi, crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi.

Generalni konzul u srpskom konzulatu u Torontu Vasilije Petković, koji zbog drugih obaveza nije bio na svečanosti, uputio je Kordunašima čestitku sa željom da se istraje u očuvanju osnovnih kulturnih vrednosti.

Bivši konzul u ovom istom konzulatu Spasoje Milićević, koji se vratio u Srbiju zbog penzionisanja, takođe je čestitao izuzetan jubilej, a sveukupnom raspoloženju doprineo je orkestar Šešir moj, pod rukovodstvom Branka Glavaša, kao i pevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer, koje su rodoljubivim i izvornim pesmama sa Korduna razgalile duše svih prisutnih.

A Kordunaši ne bi bili ono što jesu da nije bilo Stanka - Caneta Bijelića, uz čiju su se tamburicu Kordunaši nadigravali osvežavajući sećanja na izvorna kola Kukunješce, Milicu i Seljančicu.

Priznanje iz Čikaga

Udruženje krajiških Srba Prelo iz Čikaga, povodom 15 godina svog rada, dodelilo je zahvalnice Srpskom društvu Kordun iz Toronta i pevačkoj grupi Sinovi Korduna za doprinos u razvoju dobrih odnosa, kao i na nesebičnoj pomoći u očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa srpskog naroda u Americi.

 

 

 

 

 


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online