Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
17:45
Vestionline A

Erdogan definitivno "proterao" Darvina!

Kada su se srednjoškolci u Turskoj vratili sa raspusta, Čarls Darvin je bio upadljivo odsutan sa časova biologije. Na časovima veronauke u osnovnim školama, učitelji su promovisali nenasilno značenje reči džihad - "boriti se" - kao "ljubav prema domovini".

commons.wikimedia.org
Čarls Darvin nepoželjan u Turskoj

A možda i najvažnije u zemlji u kojoj svuda možete da vidite portret Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne sekularne turske države, i pominjanje Ataturka u školama se smanjuje. 

U većinski muslimanskoj zemlji koja je dugo polarizovana na religioznu većinu i na manjinu sekularne elite, kritičari kažu da se izbacivanje više od 170 lekcija iz kurikuluma - za šta je odgovorna vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - može posmatrati kao frontalni napad na krhku tradiciju sekularizma u ovoj zemlji. 

Promene dolaze u vreme povišenih tenzija između Turske i njenih zapadnih saveznika, nakon što se Erdogan grubo obračunao sa protivnicima, posle neuspelog vojnog puča od prošle godine. Novi kurikulum naziva taj deo novije turske istorije "legendarnom, herojskom pričom". 

"Ovo nije ništa drugo do revolucija kojom treba da se promeni javno obrazovanje i da se obezbedi prevaga konzervativnog, verskog pogleda na svet", kaže Soner Kagaptaj, direktor za istraživanja Turske na Vašingtonskom institutu za politiku Bliskog istoka. 

Političari širom spektra kritikovali su promene. Školski sistem Turske, koji se odavno ponosi sekularnom edukacijom, došao je pod lupu vlasti posle neuspelog puča od 15. jula 2016. Kulminacija je bilo otpuštanje više od 33.000 učitelja i zatvaranje brojnih škola.

U isto vreme, proislamistička vladajuća Stranka pravde i razvoja povećala je broj verskih škola, nazvanih imam hatip, i promovisala Erdoganov cilj da se podigne generacija "pobožnih" Turaka. 

Po novim promenama, evolutivni koncepti kao što je prirodna selekcija biće uklonjeni iz školskog gradiva, a to se odnosi i na bilo kakvo pominjanje Darvina, engleskog naturaliste čija je teorija postala sveprisutna na časovima biologije širom sveta. 

Ismet Jilmaz, ministar obrazovanja, pohvalio je izmene školskog gradiva. On kaže da je to bio neophodan korektiv koji će istaći obrazovanje zasnovano na vrednostima. Evoluciona biologija, kaže on, jednostavno je preteška srednjoškolcima, i biće prebačena da se izučava na univerzitetima. 

Impact-se, institut iz Jerusalima koji je analizirao 117 udžbenika u Turskoj, saopštio je da kurikulum uključuje ljudska prava i da je otvoren prema evoluciji, jednakosti polova, zaštiti životne sredine, saosećanju sa pacijentima koji imaju sidu, kao i za različite životne stilove. "Turski đaci trenutno se uče da cene zapadnu civilizaciju." 

Ali Haj Ejtan Kohen Janaročar, autor studije, kaže da nove promene pokazuju da "Turska menja svoja prava i da više nije zapadnjačka država". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online