Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
00:49
N. Jokić - Vesti A

Kome je potrebno rasparčavanje EU (2): Raspad Jugoslavije je opomena

"EU se sprema da lansira projekat federalizovane Evrope koja bi bila regionalizovana kao Nemačka sa njenim pokrajinama", upozoravao je još 2002. godine francuski germanista i profesor Pjer Ilar. Tada je izdao knjigu "Manjine i regionalizmi u federalnoj Evropi regija - istraživanje o nemačkom planu koji će potresti Evropu".

EPA/Patrick Seeger
Evropski parlament: Deo briselske "političke kuhinje"

Ova knjiga ga je svrstala u red politički nepodobnih intelektualaca u Francuskoj. Bojkotovan u medijima, nazivan desnim ekstremistom, pod izuzetnim psihološkim pritiskom Pjer Ilar skrenuo je u međuvremenu u egzotične krugove teoretičara zavera, radikalnih katolika i rojalista.

Ostaje činjenica da je njegova knjiga prepuna podataka, dokumenata i mapa koje niko nije mogao da ospori. Kada sam sa njim razgovarala u Parizu u leto te 2002. godine, govorio je i upozoravao da "slučaj (raspada) Jugoslavije pokazuje šta može da se dogodi kada se granice dovedu u pitanje".

Etnička i plemenska Unija

"Evropa autonomnih, gotovo nezavisnih regija sa sopstvenim službenim jezicima, biće etnička i plemenska. U njoj će vladati rivalstva između bogatih i manje bogatih regija", rekao je tada Ilar. Bio je ubeđen da je EU, umesto da ide na konfederalno približavanje postojećih država, krenula putem rastakanja njihove suverenosti u regije i federalno povezivanje tih regija preko Brisela. "To je nemački etnički koncept po kome jezik i poreklo povezuju ljude", zaključio je Ilar.

Nemački etnički koncept suprotan je francuskoj političkoj kulturi po kojoj građane - pripadnike jedne nacije povezuje država u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na poreklo, rasu i veru. Dok nemački ustav govori o ljudskim pravima etničkih grupa, francuski govori isključivo o ljudskim pravima pojedinaca po načelu "sloboda, bratstvo, jednakost" bez ozbzira na veru, pol i rasu.

Ipak, nemačka koncepcija ugrađena je u tekstove evropskih konvencija.

Hrvatskoj sve dozvoljeno

U svojoj knjizi Pjer Ilar navodi primer da Evropska konvencija o zaštiti manjina, usvojena u Savetu Evrope, zabranjuje postojanje zakona u suprotnosti s ljudskim pravima. Zbog toga su evropske instance tražile od Praga da ukine tzv. Benešove dekrete o proterivanju Sudetskih Nemaca 1945. godine - jer niko nema pravo da bude proteran sa svoje zemlje.

Hrvatska je međutim proterala tolike stotine hiljade Srba 1995. godine i nije bila osuđena zbog kršenja prava manjinskog stanovništva. Naprotiv, bila je ubrzo primljena u Savet Evrope, organizaciju koja (bi trebalo da) nadzire poštovanje ljudskih prava i pravnu državu. Zašto? "Pa zato što je bila saveznica Nemačke", odgovorio je Ilar.

Razbijanje Francuske

Da bi se uskladila sa evropskim konvencijama Francuska bi morala da se etnizuje i da zato prethodno promeni ustav. Morala bi da proglasi manjine koje po ustavu još ne postoje zbog principa jednakosti svih građana - pojedinaca, a ne grupa. "Moraće znači da počne da razlikuje građane po poreklu i konačno da se raspadne na gotovo nezavisne regije sa sopstvenim jezicima, što će biti i njen kraj. Francuzi o tome ne znaju ništa ili gotovo ništa", govorio je Ilar.

Njegova predviđanja ostvarila su se, bar za sada, delimično. Na Korzici je, na primer, u regionalnom parlamentu najjača stranka je ona koja zagovara nezavisnost ove regije, a povezana je sa kriminalnim krugovima i separatistističkim teroristima. U ostalim regijama jačaju pokreti za autonomija, naročito u Alzasu.

Ovaj nesporno stručan filolog i tada još profesor bio je odbačen 2002. godine jer se Francuska tada spremala da decentralizuje državu i da potpiše povelju o regionalnim jezicima: bretonskom, korzikanskom, oksitanskom itd. Ali pošto je "đavo uvek u detalju" Ilar je primetio da je u francuskom Alzasu, graničnoj regiji sa Nemačkom, za regionalni jezik proglašen nemački, a ne alemanski alzaški dijalekt koji se još uvek govori brojnim porodicama iz ovog regiona.

SUTRA - Kome je potrebno rasparčavanje EU (3): Nova Kosova u Evropi ?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online