Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
09:26
Vestionline, Tanjug A

Građani Lombardije i Veneta podržali proširenje autonomije

Luka Zaja i Roberto Maroni, lideri dve bogate italijanske regije Lombardije i Veneta, proglasili su pobedu na referendumima održanim u nedelju, navodeći da je većina građana glasala za veću autonomiju tih regija.

Epa/Veneto region press oficce/han
Izlaznost u Venetu bila između 57 i 61 odsto

Prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum zaokružili su "da", prenosi Rojters.

Kako navodi AFP, procenjuje se da je izlaznost u Venetu bila između 57 i 61 odsto, a oko 40 odsto u Lombardiji.

AFP prenosi da su zabeleženi i hakerski napadi koji su odložili objavljivanje konačniih rezultata.

Predsednik Veneta Luka Zaja rekao je u nedelju u San Vendemijanu da se "upravo piše nova stranica istorije", prenosi AP.

Istovremeno, predsednik Lombardije Roberto Maroni rekao je, nakon što je glasao, da referendum predstavlja "istorijsku priliku" da dva lidera zatraže "veće nadležnosti i resurse".

Oba lidera, koji su iz redova Lige za sever, nastojala su da na glasanju izdejstvuju ubedljivu pobedu glasova u korist veće autonomije kako bi stekli politički uticaj u pregovorima s Rimom s tim u vezi.

Veneto i Lombardija su organizovali savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali su odbili bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

Kako je ranije objavljeno, u slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlašćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni je uoči glasanja više puta rekao da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja je naveo da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom - pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

U međuvremenu, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u trenutku kada se Španija bori s katalonskom krizom, a Lombardija i Veneto održavaju referendume o većoj autonomiji, ali je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

Prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum zaokružili su "da", prenosi Rojters.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online