Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
19:52
Z. Vicelarević - Vesti A

"Vesti" u Ofenbahu": Uz smeh probuđenasećanja iz mladosti

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, a u organizaciji Udruženja pisaca dijaspore Sedmica iz Frankfurta, nedavno je izvedena monodrama "Ima jedna zemlja".

Monodramu urađenu po knjizi "Pisma iz Srbije", autora Bojana Ljubenovića iz Beograda, izveo je Jovica Jašin, glumac Zrenjaninskog pozorišta. Viđenje Srbije i srpskog naroda iz perspektive stranca koji je proveo tri godine u Srbiji i rešio da napusti zemlju. Njegovi utisci u odličnom izvođenju Jovice Jašina do suza su nasmejali publiku u SKC. Posle monodrame, publici se predstavio autor Bojan Ljubenović, čitajući aforizme iz svoje knjige "Trn u oku".

- Na poziv Sedmice i Ljubiše Simića, predsednika ovog udruženja, predstavio sam svoju knjigu u kojoj su sabrani politički aforizmi, ima ih oko 800, a nastali u našoj neveseloj stvarnosti.

Zadovoljan sam reakcijom publike i svuda gde gostujemo naši nas ljudi prime i odlično razumeju - kaže za "Vesti" Bojan Ljubenović.

Dar za hram

U okviru oktobarskih dešavanja UP Sedmice, posle liturgije u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, prikazan je književni portret književnice Slavice Mastikose Panzalović, a posle toga članovi Sedmice darivali su ikonu Svetog cara Lazara hramu na Galusu. Nju je ispisala Rada Marijanović, ikonopisac i kaligraf iz Beograda. Ikonu, koja će se iznositi svake godine na Vidovdan za celivanje, uručio je Ljubiša Simić ocu Simonu Turkiću.

Tatijana Nićin iz Maintala kod Hanaua je na predstavu došla sa suprugom Zoranom, ćerkom Tamarom i sinom Lukom.

- Predstava je bila veoma lepa. Probudila je moja sećanja iz mladosti koju sam provela u Srbiji. Takođe mi je bilo važno da su moja deca pratila predstavu na maternjem jeziku koja tematski njih vezuje za sadašnja iskustva iz Srbije - kaže Tatijana.

Promovisana "Prizma života"

U sklopu ove umetničke večeri prikazana je i dvojezična knjiga "Prizma života". Knjiga je napisana na srpskom i nemačkom jeziku, a priredila ju je Dragica Šreder, književnica i prevodilac iz Hildena. Ona je član Sedmice i svake godine priredi knjigu u kojoj su zastupljeni srpski i nemački autori, a među njima i pisci iz Sedmice.

- Monodrama je bila veoma interesantna, ali mene su više privukli aforizmi Ljubenovića koji veoma dobro opisuju stanje u našoj matici - rekla nam je Nada Grubić, iz Frankfurta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online