Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
00:22
Lj. Ivanović - Vesti A

Španija silom brani Ustav!

Istekao je rok lideru Katalonije Karlesu Pudždemonu da se iznova izjasni, odnosno precizno objasni vladi u Madridu da li je Katalonija proglasila nezavisnost ili nije.

EPA/JJ GUILLEN
Prekipelo mu: Marijano Rahoj

I drugi odgovor Pudždemona je bio nejasan. On je, naime, predsedniku vlade Španije Marijanu Rahoju napisao da "ostaje na snazi odluka o zamrzavanju proglašenja nezavisnosti, ali da katalonski parlament zadržava pravo da nezavisnost proglasi ukoliko Madrid pribegne sili i uvede prinudnu upravu u Kataloniji".

Dan ranije je španski premijer Marijano Rahoj apelovao na katalonskog lidera da "deluje razumno", pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

- To je tako jednostavno pitanje: Da li ste ili niste proglasili nezavisnost Katalonije? Jer ako ako mi razumemo da jeste, onda je dužnost vlade da reaguje, jer tako piše u Ustavu - izjavio je španski premijer Mariano Rahoj.

Tada je rečeno da, ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj sutra započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana.

Ipak, Pudždemon nije odustao, već je iznova nastavio politiku kreni-stani. Bila je to kap koja je prelila čašu u Madridu i vlada je za subotu zakazala vanrednu sednicu kabineta na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka da Španija aktivira član 155 Ustava i suspenduje autonomiju Katalonije. Lopta je sada izvesno u dvorištu Madrida koji bi takvu odluku morao i da sprovede. Iako separatisti u Kataloniji nemaju većinu, manjina je ipak višemilionska i biće vraški teško ukinuti lokalni parlament, imenovati prinudnu upravu i raspisati nove regionalne izbore, a da sve to Katalonci ispoštuju.

Počinju i hapšenja

U međuvremenu se situacija u Španiji dodatno zaoštrila nakon hapšenja dvojice katalonskih lidera, koji su, odlukom španskog suda, zadržani u zatvoru.
- To je još samo jedan pokušaj ove države da nas ugnjetava. Zar nije čudno da su vođe velikih i mirnih demonstracija sada u zatvoru? - upitao je jedan od demonstranata, zagovornika nezavisnosti Katalonije.
Čak i protivnici katalonske nezavisnosti osuđuju hapšenje katalonskih lidera. Dok se rok za odgovor približava, pitanje koje javnost u Barseloni postavlja jeste: Da li će biti novih hapšenja?

Pitanje je kako će sada reagovati građani Katalonije, kako lokalna policija, lokalne samouprave i drugi nivoi vlasti. Iz pobunjene provincije poručuju da novog odgovora neće biti jer je sve već rečeno i da prevremeni izbori ne dolaze u obzir.

- Raspisivanje regionalnih izbora nije na stolu. Ostaje samo da ja ili gospodin Pudždemon i drugi katalonski lideri budemo uhapšeni. Da li je to moguće? Naravno da jeste - rekao je katalonski sekretar spoljnih poslova Raul Romeva.

Igra nerava je otišla daleko. Rahoj se istinski trudio da očuva ustavni predak zemlje i ne zaoštrava situaciju u Kataloniji. I Pudždemon je pod pritiskom ekstremnog krila independista koji su tražili da se secesija proglasi već u prvoj nedelji oktobra i da se s Madridom uopšte ne pregovara. U tom nadmudrivanju stvari su išle samo nizbrdo i sada je izvesno da će se silom Španija braniti.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online