Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.10.2017.
15:11
blic.rs, Vestionline A

Da li je naš "komšiluk" na meti Rusije?

Rumunija je ranije ovog meseca bila u centru pažnje kada je NATO uspostavio novi međunarodni komandni centar u gradu Krajova, dizajniran da spreči prodor ruskog uticaja u region.

EPA/SEDAT SUNA
Kao odgovor Rusima na Crnom moru NATO "doveo" Rumuniju

Obraćajući se 300 članova parlamenta iz 29 zemalja NATO članica koji su se okupili u Bukureštu zbog 63. godišnjeg okupljanja NATO predstavnika, generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da će NATO proširiti svoje prisustvo na kopnu, u vodi i vazduhu Rumunije, a da je novoformirana brigada "deo NATO odgovora na jačanje ruskog prisustva na Crnom moru".

Kremlj je brzo odgovorio i upozorio da bi mogao da pošalje Iskandere u Kalinjingrad kako bi odgovorio na širenje NATO pakta ka svojim granicama.

Rumunija je tako postala poslednji deo slagalice NATO granice na istoku, čija bi uloga bila da brani pakt od ruskog prodora.

Dok na severu tu ulogu vrše Poljska i Baltičke zemlje, zadatak Rumunije je da drži na odstojanju svaki pokušaj prodora sa Crnog mora, regiona za koji je NATO dodatno zabrinut od ruske aneksije Krima 2014. godine.

Kao NATO članica i saveznik Amerike, ključna rumunska baza će tako biti potpuno modernizovana, a najavljene su masivne investicije od 50 miliona evra nedaleko od luke Konstanta.

NATO raketni sistem u Deveselu vredan 800 miliona dolara, još jedan je veliki ulog u Rumuniji, za koji Rusija tvrdi da je uperen u njene vojne komplekse.

Kako piše "Euronjuz", Rumunija će imati podršku alijanse.

Ali ovi benefiti imaju i svoju cenu. Rumunija je tako morala da poveća vojna izdvajanja za desetine miliona dolara kako bi se pridružila drugim NATO članicama koje izdvajaju po dva odsto budžeta na odbranu. Ipak, ovaj potez je nedavno pohvaljen od strane čelnika alijanse, koji je Rumuniju istakao kao državu za primer.

Ipak, sve to moglo bi da ima visoku cenu. Kako je napisao Klaudi Saftolu, bezbednosni stručnjak i bivši savetnik predsednika i direktor rumunske Strane obaveštajne službe, Rumunija ovim potezom rizikuje odmazdu Rusije.

- Rumunija je sada na nišanu Rusije, a NATO joj je nacrtao metu na grudima - upozorio je.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.10.2017. 17:27
Jeste bogami:Rumunija je najveća opasnost za Rusiju.Zar vi to do danas niste znali?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online