Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.10.2017.
14:11
b92.net, Vestionline A

Amerika oduševljena Srbijom: Želimo da ulažemo!

Kompanije iz američke države Merilend veoma su zainetresovane da ulažu u Srbiju u oblasti zaštite životne sredine. To je istakao šef privredno-poltičke delegacije koja se nalazi u poseti Beogradu, državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

pixabay.com
Srbija "na ceni", ulaganja stižu iz "daleke" Amerike

On je izjavio Tanjugu da je saradnja sa Srbijom počela sastanakom u januaru, na kojem su sekretar za zaštitu životne sredine Ben Gambls i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarali o ekološkim pitanjima. 

Dodao je da je u avgustu ministar Trivan boravio u poseti Merilendu, gde je organizovan sastanak sa oko 70 kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, na kojem je razgovarano kako se može uspešno poslovati u Srbiji, i izneti su planovi u oblasti ekologije srpske vlade. 

Vobensmit je ukazao da je za uspešnost u zaštiti životne sredine važno imati snažne i odlučne lidere, a to postoji u Merilendu - guverner Leri Hogan, koji je veoma fokusiran na ekologiju, a ujedno je i iz sveta biznisa, pa zna da spaja obe stvari.

Guverner je, prema njegovim rečima, doveo veoma važne eksperte iz oblasti zaštite životne sredine na mesto sekretara za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse. 

Ukazao je da su vlasti u Merilendu u zaštiti životne sredine fokusirane na tri oblasti - zemlja, vazduh i voda. 

Kada je reč o vazduhu, kazao je Vobensmit, doneti su zakoni kojim se smanjuje zagađenje, a po pitanju vode Merilend teži da održi čistoću svojih vodenih resursa. 

Kako je dodao, kada je reč o zemlji guverner je dao na raspolaganje zemljište na kojima su stvorene oblasti za rekreaciju građana. 

Ocenio je da je veoma važno, u podizanju svesti za zaštitu životne sredine, obrazovanje stanovništva još od osnovne škole. 

Takav pristup, kako dodaje, osigurava dugoročan pristup ovom pitanju i napredovanje u zaštiti životne sredine. 

Vobensmit smatra da bi i u Srbiji trebalo u obrazovanju posvetiti veću pažnju zaštiti životne sredine, a Merilend je spreman da stavi na raspolaganje svoje planove i programe iz te oblasti. 

Takođe je ocenio da postoji dosta prostora za poboljšanje stanja u oblasti upravljanja smećem u Srbiji, gde Merilend može da ponudi tehnologiju koju razvija. 

Vobensmit je naveo da postoji veliko interesovanje kompanija iz Merilenda, ponovivši da je 70 učestvovalo na sastanku u avgusti, a da je u Beograd došlo 10 kompanija koje su veoma zainteresovane videvši potencijale. 

U Srbiji vidi mogućnosti za saradnju pre svega u oblasti sprečavanja zagađenja vazduha modernizacijom elektrana, kao i smanjenjem izduvnih gasova automobila. 

Vobensmit je, kada je reč o vodenim resursima, kazao da je bitno da Srbija, ako "deli" reku ili jezera sa drugom državom, ostvari partnerstvo i sporazume u oblasti smanjenja zagađenja. 

Šef delegacije Merilenda ocenio je da je Srbija predivno mesto, i da su članovi prezadovoljni i oduševljeni, pre svega toplim prijemom, otvorenošću stanovništva, te naglasio da je ministar Trivan bio odličan domaćin. 

- Oduševljeni smo svim onim lepotama koje smo videli u Srbiji - kazao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.10.2017. 16:49
Америчке битанге као и сви, остали, данашњи, инвеститори у Србији. Није их срамота??? Растурили су нас и бомбардовали су нас назад до каменог доба и сад долазе да се богате музећи за мале паре, већ напаћен Српски народ а уз помоћ српских политичара. *** Ја сам Србин мајко петокрака пита...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online