Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
00:22
B. Božin - Vesti A

Veliki brat nad Nemačkom

Policijski sindikat Srbije nazvao je novi Nacrt zakona o policiji totalitarističkim jer je namera da se svi građani prate, snimaju, fotografišu i proveravaju bez naloga suda ili ovlašćenja tužioca, a pod izgovorom povećane bezbednosti. U tome makar srpske vlasti prate trendove razvijenih zemalja jer je i u Nemačkoj u poslednje vreme primetan veliki broj izmena zakona u oblasti državnog nadzora, koji se pravda neophodnošću pojačanog praćenja potencijalnih i stvarnih terorista.

EPA/Georg Wenzel
Oko kamere: Tomas de Mezijer

Izmena u Nemačkoj ima u maltene svim državnim propisima i na svim nivoima. Neke su već sprovedene, a neke čekaju na to da ih vlada zvanično odobri.

BND krstari internetom

Od kraja prošle godine savezna vlada, Bundestag i Bundesrat su po hitnom postupku usvojili nova pravila za rad nemačke tajne službe BND.

Po novom zakonu, BND-u je dozvoljeno da nadgleda sve internet veze u Nemačkoj. Ovu meru je Amnesti internešenel odmah prozvao "licencom za masovno nadgledanje građana".

Nova prava dobila je i policija. Ove godine radi se na uspostavljanju Centralne službe za informacionu tehniku u oblasti bezbednosti (ZITIS), čijih će 60 zaposlenih biti zaduženi da nadgledaju šifrovane komunikacije i dostavljaju ih policiji i državnoj bezbednosti.

Cilj su i sve komunikacije preko Votsapa i Vajbera. Planirano je da do 2022. godine u ZITIS-u radi 400 lica.

Život pred kamerama

Pojačava se i video-nadzor na javnim mestima. Ministar policije Tomas de Mezijer ima nameru da broj kamera uveća, iako ga eksperti upozoravaju da ta mera ne može da poveća bezbednost.

- Kamere nas neće odbraniti od bombi i napada, samo će ih ovekovčiti - kaže kriminolog Nols Zuravski, ali je još prošle godine de Mezijer zatražio da se na svm aerodromima i železničkim stanicama uvede i softver za prepoznavanje lica.

Telefon uz ličnu kartu

U sklopu antiterorističkog i sigurnosnog paketa donesene su i mere koje pogađaju običnog građanina. Tako je kupovina pripejd kartica za mobilne telefone moguća samo uz pokazivanje ličnih isprava, a firme koje ih prodaju su zakonski obavezne da provere njihovu autentičnost.

Zakon od 1. jula ove godine obavezuje sve provajdere interneta da 10 nedelja čuvaju podatke kada je ko i s kim telefonirao i odakle je pristupio internetu.

U aprilu je EU donela zakon o čuvanju podataka o svim letovima, osnosno ko, kada i gde je putovao avionom.

Službe prave ogromne baze podataka u koje svako bez svoga znanja može da bude uveden.

Govori se i o povezivanju ovih baza, a na taj način država dobija širok uvid u život svakog pojedinca.

Da li ima prostora za zloupotrebe, ostaje da se vidi, ali je odgovor gotovo siguran.

Pod merama i deca

Sigurnosne službe imaju pravo i da prikupljaju podatke dece od 14 godina. Savezna policija uskoro dobija na raspolaganje skenere koji automatski mogu da prepoznaju registarske tablice automobila.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online