Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
12:30
S. Princip - Vesti A

Stihovi uklesani u večnost

Akademijom uz 170-godišnjicu objavljivanja prvog izdanja "Gorskog vijenca", Crnogorsko kulturno-umetničko društvo "Njegoš" iz Sidneja dodalo je još jedan veliki događaj priređen uz 40-godišnjicu svog postojanja.

Vesti
Velika čast: Dr Šipilov sa "Gorskim vijencem"

Za ovu priliku, crnogorskom udruženju je stiglo priznanje i od kuće - iz Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, odakle su poručili "Njegošu" da njegovo "trajanje i angažman celokupnog članstva pokazuje kao se čuva i neguje veza sa korenima i kako se promovišu osnovne vrednosti Crne Gore i svih njenih naroda".

Pismo-čestitka iz Podgorice naglašava da je CKUD "Njegoš" bio "čvrsta veza između matice Crne Gore i našeg iseljeništva u Australiji".

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović poželeo je njegovom članstvu da "Crna Gora i dalje ostane u vašim srcima, a njen jezik, kulturu i tradiciju i dalje prenosite na mlađe generacije".

Pismo je, u okviru programa, pročitano pred gostima na akademiji, održanoj u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Sidneju.

Generalni konzul Branko Radošević podsetio je da je akademija usledila posle "vrlo uspešne izložbe i pratećih manifestacija posvećenih stvaralaštvu još jednog velikog mislioca, genijalnog naučnika srpskog porekla - Nikole Tesle, koja je pre nekoliko nedelja organizovana u Sidneju".

- Iako na prvi pogled to može da izgleda nespojivo, postoji ogroman broj niti koje spajaju stvaralaštva ova dva genija. Pošto je nemoguće ukratko izneti sve ono što im je zajedničko i što ih spaja, upućujem vas na vrlo interesantnu knjigu Živka Đurkovića u izdanju Crnogorske akademije nauka i umetnosti - "Njegoš i Tesla", koja je objavljena 2011. u Podgorici. Možete je pogledati tu među izloženim knjigama - kazao je konzul.

I vladika Siluan, koji je prvi put posle ustoličenja na ovu dužnost boravio u konzulatu, istakao je da kroz delo srpskih velikana "imamo prozore koji prodiru ne samo u fiziku i u istoriju, nego i u metafiziku. Dakle u dubinske prostore čovečjeg bića i tajne sveta" .

Vesti
Lazović uručuje knjigu episkopu Siluanu

- Čuvajmo i negujmo sve ono što imamo u našoj baštini, svo to bogatstvo, jer ono daje smisao našem postojanju, ma gde bili. Daje nam kompas života. I to je zapravo "Gorski vijenac" - o tome ko smo mi ovde na Zemlji, kuda idemo, kakva drama se odvija ovde na Zemlji, pa i u samom kosmosu - poručio je episkop australijsko-novozelandski.

Podsećajući na tradicionalnu povezanost "Njegoša" u Sidneju sa ruskim predstavnicima na ovom tlu, a i inače, predsednik i jedan od osnivača društva Slobodan Lazović je generalnom konzulu Ruske Federacije dr Sergeju Šipilovu uručio zbirku "Gorskog vijenca" u kojoj je i prevod na ruskom.

- Velika čast za mene je da sam danas ovde da slušam o Njegošu koji je, za mene, sin Srbije, bez obzira na to gde je živeo. I ta Crna Gora, za nju sam posebno zainteresovan, pošto moj brat blizanac tamo živi i vrlo je blizu Rusije. I ja sam obišao mnoga mesta u Crnoj Gori, veoma lepoj zemlji u koju volim da odem u bilo koje doba - leto, jesen, zimu. Volim posebno taj čuveni bivši glavni grad Cetinje. I Budvu. I tamo živi mnogo Rusa - kazao je ruski diplomata.

On je istakao da su knjige koje je dobio za njega takođe i deo istorije o "Srbiji, Crnoj Gori, o vašem narodu".

Slobodan Lazović je vladiki Siluanu uručio knjigu "Njegoševci u Sidneju", a više pojedinaca primilo je zahvalnice za pomoć u radu ovog društva.

Program

U toku večeri čitani su odlomci iz dela Isidore Sekulić o Njegošu, zatim detalji iz njegove biografije, pesama i ličnih pisama, kao i istorijskih događaja iz vremena u kome je živeo i u njemu ostavio svoj pečat. Čitali su Mirjana Kilibarda, Radoslav Radović, Aleksandar Perišić, Marko Tomanović i Igor Kilibarda.

Vesti
Gosti svečane akademije

Na zvezdanom nebu poezije

Slobodan Lazović imao je šta da kaže o društvu "Njegoš".

On je naveo da je, uz ostalo, a za 40 godina postojanja, društvo vrlo uspešno ispratilo i predstavilo sve značajne događaje koji su tokom tog vremena obuhvatali Njegoševu ličnost i delo na ovom kontinentu.

- Njegova najpoznatija dela su poodavno na policama - od Gradske biblioteke Liverpula, preko Državne biblioteke NSNj do Biblioteke Parlamenta Novog Južnog Velsa. Mi odajemo zaslužan omaž velikom delu i geniju, koji je našao svoje mesto na zvezdanom nebu svetske poezije. A želja nas upućuje večeras, da svi ovde uz skromne mogućnosti podsetimo naše sunarodnike na ovom kontinentu, na veliko delo, na "Gorski vijenac", koji nam za večno ostavio vladika Rade - kazao je Lazović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online