Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.10.2017.
00:11
blic.rs, Vestionline A

Zašto Tramp "ubija" UN, i šta će biti sa podrškom Kosovu?

Sjedinjene Američke Države juče su uzburkale svetsku javnost objavom da se povlače iz Uneska, organizacije Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje.

EPA/Justin Lane
Donald Tramp se potpuno "izolovao"

Povlačenje iz Uneska, najavljeno za 31. decembar 2017, jasno pokazuje novi pravac američke politike pod vladavinom administracije Donalda Trampa.

SAD su kao razloge za napuštanje Uneska navele nekoliko razloga, od "antiizraelskog stava te organizacije", što je povezano sa prijemom Palestine u organizaciju 2011. godine, do dugova za članstvo i "neophodnosti reforme Uneska".

Na pitanje šta se čekalo do sada, najbolji odgovor je - novi predsednik, s obzirom da je Donald Tramp obnovio jake veze sa tradicionalnim saveznikom Izraelom, za razliku od Baraka Obame koji nije radio na tome.

Ako je verovati poznavaocima političkih prilika u SAD, poput kolumnista "Njujork tajmsa" i "Politika", Tramp ne planira da se zaustavi samo na ovome, a krajnji cilj ekscentričnog biznismena u predsedničkoj fotelji je marginalizacija Ujedinjenih nacija.

Reakcije analitičara

Sagovornici "Blica", politički analitičar dr Dušan Janjić i asistent na Fakultetu Političkih nauka Milan Krstić, izneli su svoje viđenje Trampovog poteza.

- Mislim da su UN dobrim delom izgubile svoju funkciju. Jer pogledajte, svet je drugačije mesto danas. Imamo razne regionalne asocijacije, od evroatlantskih do BRIKSA, koje su preuzele primat. Agenda na kojima su napravljene UN su ljudska prava i antifašizam. To je definitivno sada marginalizoano. Ljudska prava više nisu ničija agenda, jer mi živimo u dobu globalnog kapitala, u kom su UN izgubile svrhu. Danas služe samo kao platforma za trgovinu interesa velikih sila, koji je sprovode kroz veta - kaže Janjić za "Blic".

Milan Krstić smatra da je Trampova politička filozofija daleko drugačija od one koju je vodio Barak Obama, te da stoga novi predsednik SAD nema problem sa krupnim potezima poput ovog.

- Pravac Trampove spoljne politike je takav da daleko više veruje bilateralnim odnosima nego u sporazumevanje kroz multilateralne organizacije poput UN. U njegovom govoru na Generalnoj skupštini moglo se zaključiti da je on suverenista koji ne veruje u to da UN treba da imaju ogromnu ulogu u perspektivi. To ipak ne znači da će on u potpunosti marginalizovati UN u smislu da će nastaviti sa izlascima iz drugih organizacija, sem ukoliko za to ne bude imao valjan povod kao što je bio slučaj sa problemom Palestine u pogledu Uneska. Dakle, on nema poverenja u UN, ali smatram da neće raditi samostalno na tome da ih sruši. Za razliku od Obame, koji se vodio načelom "leading from behind" (predvodi iz pozadine), kao i time da za svaki dogovor pronađe što širi konsenzus. Trampova filozofija spoljne politike zasniva se na tet-a- tet pristupu - kaže Krstić za "Blic".

SAD su se već jednom povukle iz Uneska. Bilo je to 1984. godine zbog "rastućih razlika između američke spoljne politike i ciljeva Uneska".

Punih 19 godina prošlo je dok tadašnji predsednik Džordž Buš nije rešio da 2003. vrati SAD u tu organizaciju.

Američki ugled

Tramp je zadao veliki udarac Ujedinjenim nacijama, ali takođe i američkom ugledu. Iako američki mediji mahom ističu izraelski faktor kao glavni razlog političkog zemljotresa, ne treba isključiti i drugi, verovatno najvažniji faktor za biznismena kao što je Tramp - novac.

Naime, SAD izdvajaju neverovatnih 22 procenta za budžet UN. Dvogodišnji budžet Ujedinjenih nacija iznosi 5,4 milijarde dolara, što dalje ukazuje da iz američke kase stižu 1,2 milijarde. Ne treba zaboraviti da je Tramp nebrojeno puta govorio kako SAD izdvajaju mnogo novca za UN i njene organizacije. S tim se slaže i Janjić.

- UN, Unesko i ostali uglavnom žive od izdašne američke finansijske pomoći. Tramp to vidi kao nepotreban trošak koji treba drastično smanjiti ili ukinuti. Međutim, ne treba isključiti ni treći razlog, a to je da u današnjoj paralizi UN i njenih institucija, Amerika ima problem da sprovede svoj cilj, a to je da bude glavni odlučilac. Tramp neće da deli moć odlučivanja sa Rusijom i ostalim faktorima, već ima svoje planove, pre svega jačanje evroatlantskih integracija, i nove uloge koje su u tom zadatku dobile recimo Velika Britanija i Kanada. Slažem se da će Tramp marginalizovati UN, ali ne u smislu da će ih srušiti, već da će pustiti "male igrače" da se bore za ciljeve koji njemu idu u korist, kako bi time dokazali da su vredni američkog savezništva - istakao je Janjić.

Kosovo gubi ključnog saveznika za Unesko?

Podsetimo, samoproglašena država Kosovo saopštila je početkom oktobra da su odustale od zahteva za prijem u Unesko.

Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini navelo je da je "pragmatično odlaganje" zahteva Kosova za članstvo u Interpolu i Unesku zasnovano na punoj i bliskoj saradnji sa SAD i drugim zemljama Kvinte, te da "učlanjenje u UN i ostale organizacije i dalje ostaje prioritet Prištine".

Janjić smatra da Kosovo neće izgubiti podršku svojih saveznika sa zapada.

- Nemojmo se opuštati. Amerikanci sigurno neće odustati od agende učlanjenja Kosova u Unesko i druge organizacije. Štaviš, verujte da će SAD i Evropa tek sad pritisnuti Srbiju da se što više toga obavi, sve dok je Amerika u ovim institucijama. Mi smo stalno u defanzivi, a to ne valja. Moramo pronaći nove mehanizme sprečavanja da Kosovo uđe u međunarodne organizacije. U suprotnm, gubimo - navodi Janjić.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.10.2017. 14:08
Гурнуће их ујка Сем, из сенке у најдубљу јаму.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online