Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
03:00
B. Božin - Vesti A

Za telefoniranje u vožnji i 200 evra!

Učestvovanje u saobraćaju zahteva stalnu pažnju, glasi jedan od prvih postulata u ovoj oblasti. Međutim, vozači su često izloženi stvarima koje im odvlače pažnju, bilo da je u pitanju navigacioni uređaj, nestrpljiva deca na zadnjem sedištu ili najčešće - korišćenje telefona za volanom.

pixabay.com
Najmanja kazna biće 100 evra i kazneni poen

Stručnjaci dugo upozoravaju na rastući broj nesreća koje su uzrokovane korišćenjem digitalnih uređaja. Sada se ponovo uključila politika koja želi da znatno pooštri kazne s ciljem prevencije. Nemački Bundesrat (Veće pokrajina) je u tom smislu izglasalo regulativu koja je prosleđena saveznoj vladi.

Problem su i pešaci

Kakvi će biti efekti ovih pooštrenih kazni ostaje da se vidi, ali ta vrsta prevencije se bar u sindikatu policije smatra ispravnom. Sigurno je da će mnogi koji se oglušuju o ova pravila i dalje ostati nekažnjeni. Ostaje i dalje nerešen problem pešaka koji takođe predstavljaju rizik u saobraćaju zbog korišćenja mobilnih i drugih uređaja.

Da mobilni telefoni tokom vožnje ne smeju da se drže u ruci, vozači očito ne uzimaju za ozbiljno, već je to i dalje svakodnevna praksa na nemačkim putevima, zaključak je Ministarstva saobraćaja.

Prekršaji se dešavaju po pravilu svesno, mnogi čak i ne misle da rade nešto pogrešno, a samo pogled na mobilni pri brzini od 50 km/sat stvara "slepo polje" u dužini od 14 metara.

Stoga je krajnje vreme za novu regulativu, a sa tim se slaže i Aleksandar Dobrint, ministar saobraćaja (CSU). Zabrana, koja se do sada odnosila samo na mobilne i auto-telefone, treba da se proširi na sve uređaje za komunikaciju, informacije ili organizaciju, navodi se u predlogu. To uključuje tablete, laptopove i ostale male računare.

Ostalo je dozvoljeno da se prihvate pozivi preko tastera ili prevlačenjem preko ekrana, sve dok se aparat ne uzme u ruke. Dopušteno je i glasovno upravljanje mobilnim i kratak pogled na uređaj, ali je ostalo diskutabilno šta se podrazumeva pod "kratkim pogledom".

Kakve sankcije su predviđene? Umesto dosadašnjih 60 evra kazna za telefoniranje pri vožnji će iznositi 100 evra, a uz to dolazi i kazneni poen u datoteci u Flenzburgu. U težem slučaju gde je nastala materijalna šteta preti kazna do 200 evra, plus dva kaznena poena i mesec dana zabrane vožnje. Takođe, za bicikliste sa telefonom u ruci će biti znatno skuplje - umesto dosadašnjih 25 kazna je 55 evra.

Telefoniranje dok vozilo stoji ili je isključen motor, ili dok se stoji u koloni vozila, i dalje je dozvoljeno, ali ne i na semaforu gde je kratko zadržavanje. Vozači smeju da gledaju u mali kamera-monitor, uz čiju pomoć se parkiraju. Video-naočare za volanom su generalno zabranjene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online