Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
11:48
sputniknews.com A

Zaboravite S. Koreju, svet dobija novog "negativca"

Ukoliko se SAD povuku iz sporazuma sa Iranom o upotrebi nuklearne energije to će imati dalekosežne posledice. Svetski zvaničnici sada pomno prate šta će biti.

EPA/Abedin Taherkenareh
Iranski vojnici na paradi

"Ukoliko SAD nastave da prete"...

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa do nedelje 15. oktobra mora pred Kongresom da potvrdi da li smatra da Teheran poštuje sporazum po kojem je Iran svoj program obogaćivanja uranijuma stavio pod međunarodnu kontrolu u zamenu za postepeno ukidanje sankcija. Šta će to izazvati, pita se Sputnjik.

Sporazum je multilateralni, ali ukoliko jedna od stalnih članica SB Ujedinjenih nacija stavi veto na njegovo produženje, on više ne važi, a sankcije Iranu povodom nuklearnog programa automatski se produžavaju. 

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da Teheran ne želi raskid sporazuma, niti novo pregovaranje, i poručio je da on mora da se poštuje, ali i da od sporazuma faktički neće ostati ništa ukoliko ga Amerika napusti. 

Rohani je ranije zapretio da će se, ukoliko SAD nastave sa pretnjama, Iran za nekoliko sati vratiti spornom nuklearnom programu. Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ne isključuje tu mogućnost. 

"Rat ne žele ni Rusija, ni Kina, ni Japan..."

- Ukoliko bi sporazum prestao da važi, nije isključeno da Iranci ne bi imali drugog izbora nego da se upuste u pravljenje atomske bombe - kaže Trapara za Sputnjik. 

Međutim, on je ipak bliži stavu da ostale svetske sile neće pozdraviti Trampovu eventualnu odluku o izlasku iz sporazuma. Zato su mogući novi dogovori i sporazumi, kaže Trapara. 

Stručnjak za Bliski i centralni istok Stanislav Tarasov podseća da je Tramp zbog najave izlaska iz sporazuma optužen u Kongresu da će izazvati Treći svetski rat. Ako se to desi, Tramp bi mogao da ostane u potpunoj izolaciji, kaže Tarasov. 

- Mislim da se Tramp igra vatrom, jer nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubio bitku oko Severne Koreje. Niko u tom regionu ne želi rat - ni Kina, ni Rusija, kao ni Japan, ni Južna Koreja, odani saveznici Amerike - kaže Tarasov. 

"Raspored snaga ne ide u korist SAD"

On dodaje da nakon posete saudijskog kralja Rusiji nije siguran ni da je Rijad spreman da učestvuje u eventualnom ratu protiv Irana. On podseća i da Turska, zbog kurdskog faktora, sve više teži ka saradnji, čak i savezu sa Iranom i Rusijom. 

- Raspored snaga trenutno ne ide u korist SAD. Eventualni izlazak iz nuklearnog sporazuma imaće bumerang-efekat i otvoriće prostor za realizaciju najneverovatnijih scenarija na Bliskom istoku - kaže Tarasov. 

Inače, međunarodni inspektori osam puta su potvrdili da Iran ne krši odredbe dogovora koji je pre dve godine ceo svet dočekao kao veliko rasterećenje. Od dolaska Trampa na vlast Kongres je dva puta prihvatao te sertifikate, ali predsednik je najavio da želi da se Amerika povuče iz sporazuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online