Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
19:55
N. Jokić - Vesti A

Moguća je Fukušima i u Evropi

Zaključak istraživanja međunarodne grupe stručnjaka koje je Grinpis angažovao su alarmantni. Pre svega bazeni za rashlađivanje visokoradioaktivnog upotrebljenog goriva nisu zaštićeni, a slično je i sa reaktorima. Zidovi ovih bazena su tanki, svega 30 centimetara debljine od čega dva centimetra debljine metalne ploče.

EPA
Katastrofa na pomolu: Nuklearke su zastarele i opasne

"Više liče na poljoprivredne hangare nego na postrojenje u nuklearnoj centrali", piše u izveštaju.
Francuski nuklearni park ima ukupno 58 ovakvih bazena - po jedan za svaki reaktor. U njima su u vodi postavljeni "štapovi" sa upotrebljenim gorivom. Oni se tu hlade nekoliko godina da bi zatim bili prebačeni u fabriku za prerađivanje u Hagu na severu Francuske koja je vlasništvo atomskog privatno-državnog giganta Areva.

Kriterijumi

Grupa stručnjaka proveravala je sigurnost atomskih centrala na osnovu kriterijuma ustanovljenih posle atentata 11. septembra 2001. u SAD. Novi kriterijumi kažu da pored otpornosti na zemljotres, poplave i oluje, nuklearka treba da bude "otporna" i na eventualni teroristički napad.

U nuklearki u francuskom Hagu, grupa međunarodnih stručnjaka zatekla je nadrealan prizor. U bazenu za hlađenje nalazilo se više od devet hiljada tona upotrebljenog goriva što je jednako ukupnoj količini odloženoj u sve bazene svih ostalih francuskih atomskih centrala zajedno.

Ukoliko bi ova centrala bila oštećena u nekom terorističkom napadu - u roku od nekoliko sati došlo bi do ispuštanja veoma visoke radijacije. Poređenja radi, da je u Fukušimi, u Japanu, došlo do oštećenja bazena za hlađenje 14 miliona stanovnika Tokija udaljenog 200 kilometara od centrale bili bi evakuisani.

Francusko delimično privatizovano preduzeće EDF na sve saopštilo je da su nukelarne instalacije ispravne. Grinpis je međutim poslao ceo izveštaj sa poverljivim detaljima na adrese ministarstva odbrane i zaštite čovekove okoline. Organizacija upozorava na veliku opasnost od katastrofe i traži da se otvori javna debata o sigurnosti nuklearki.

Ovo nije prvi put da se čuju uzbunjujući izveštaji o francuskim nuklearkama. Od kada su delimično privatizovane bezbednost nije toliko prioritet koliko profit vlasnika. Umesto stručnih radnika, za tehničke poslove zapošljavaju radnici iz istočnih zemalja EU i to za mizerne plate. Mnogi se sećaju da je slično bilo u Fukušimi u Japanu pre nego što se dogodila katastrofa.

Brojne francuske nuklearke su stare i često u kvaru, a obećanje dato pre 60 godina da će atomska struja biti skoro besplatna - pokazalo se praznom pričom. I pored toga atomski lobi jači je nego ikada ti? pre što je na funkciju predsednika vlade u junu postavljen Eduar Filip, bivši glavni lobista neuklarnog giganta Areva. Deficitarni nuklearni sektor dobio je od države "injekciju" od 1.200 milijardi, ali je zato vojska sve nezadovoljnija jer joj je ukinuto 850 miliona iz budžeta. Komandanta generalštaba koji se pobunio - predsednik Makron smenio je po kratkom postupku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online