Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
19:22
Vestionline, Tanjug A

Ultimatum Madrida Kataloniji: Imate rok od pet dana, posla toga - "atomska bomba"

Španska vlada dala je katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu pet dana da se izjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost, javila je danas španska novinska agencija Efe. Ukoliko Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu "odluku ispravi". Rojters navodi da, ako se to ne dogodi, biće pokrenut Član 155 Ustava.

Tanjug/AP
I dalje neizvesna situacija u Kataloniji

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je Madrid od katalonske vlade zatražio da "potvrdi da li je proglasila nezavisnost", pomenuvši "namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala".

- Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti - kazao je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli "veoma opasan atak na institucije i, još gore, društvenu saglasnost".

- Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva.

Rahoj je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije pre nego što vlada bude u prilici da primeni bilo koju meru prema članu 155 španskog Ustava.

- Ovaj zahtev ima za cilj da našim građanima ponudi razjašnjenje i bezbednost koji su neophodni kad je reč o ovom pitanju - poručio je Rahoj.

Agencije ocenjuju da je ovim Rahoj izvršio dodatni pritisak na katalonsku vladu da se povuče u zahtevu za nezavisnosti i napravio prvi korak ka aktiviranju Člana 155, koji predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Član 155 Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. Taj član je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član nazivaju i "nuklearna opcija", a bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija ga je nazvao "atomskom bombom". Inače, ta mera u Španiji još nikada nije uvođena.

Pudždemon je sinoć izjavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Kako navodi AFP, Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.       
- Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika - rekao je on u govoru.

Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama". 

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online