Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
18:55
N. Popović - B. Božin - Vesti A

Roditelji iz Hajdelberga traže početak nastave na srpskom: Zašto ćuti školsko zvono?

Pravu uzbunu podigla je grupa naših zemljaka, roditelja polaznika dopunske škole iz Hajdelberga, jer je, pre nego što je 18. septembra trebalo da počne ova školska godina, ostali bez učiteljice Milane Rakić koja je 8. septembra obavestila nadležne da je dobila premeštaj u Berlin.

Vesti
Grupa đaka dopunske škole iz Hajdelberga

- Kao jedan od članova roditeljskog saveta dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg u Nemačkoj želim da informišem javnost o bahatom i neodgovornom ponašanju našeg konzularnog predstavništva u Štutgartu kao i nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije - piše u dopisu koji su "Vesti" dobile od Predraga Cvetkovića iz Hajdelberga, jednog od članova roditeljskog saveta dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg.

- Mi, kao roditelji, se već tri nedelje otkad je trebalo da počne nova školska godina bezuspešno borimo za održavanje dopunske nastave na srpskom jeziku u Hajdelbergu i ostalim gradovima u pokrajini Baden-Virtemberg. Iako smo pokušali na više načina, uljučujući pismo, mejl i telefon, da stupimo u kontakt sa Generalnim konzulatom u Štutgartu i razjasnimo situaciju, naša predstavništva su se dosad oglušila o naše pokušaje. Sve do danas dopunska nastava nije obezbeđena u nekoliko gradova u pokrajini Baden-Virtemberg - piše u pismu koje su, osim Cvetkovića, potpisali i Zoran Pisić i Roman Rokvić.

Građani drugog reda

Na pitanje da li potpisnicima pisma može da se pripiše izjava objavljena u jednom listu da su deca u dijaspori "građani drugog reda za Srbiju", Cvetkovićnije demantovao.
- Nama nije jasno kako je moguće da se Srbija stara da se održi nastava za đake u zemlji, a da naša deca ovde nemaju nastavu. To je, pravno gledano, jednako odnosu države prema građanima i dolazimo do utiska da su naša deca građani drugog reda. Ako postoji sporazum između Ministarstva prosvete i Ministarstva spoljnih poslova da se održi nastava, zašto se konzulati ne drže tog sporazuma. To je neprihvatljivo - procenjuje Cvetković.

Cvetković je u telefonskom razgovoru za "Vesti" pojasnio da su se roditelji mejlom obratili konzulatu, ali da se niko nije javljao i da još nisu dobili nikakav odgovor iako je mejl upućen pre tri nedelje!

- Možda je sada situacija drugačija, posebno posle medijskog pritiska, jer se javnost interesuje kao i mi, roditelji. Ali, mi smo dobili jedino obaveštenje od bivše učiteljice Milane Rakić da je premeštena u Berlin i da se radi na nekoj soluciji, ali ko, kada i kako će voditi dopunsku nastavu, nama to niko dosad nije saopštio - tvrdi Cvetković i dodaje da su konzulat pitali i za broj telefona kako bi brže stupili u kontakt sa koordinatorom, ali ni tu nije bilo nikakvog odgovora.
S druge strane, Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu, rekao je za "Vesti" da smatra da je cela priča "prenaduvana"!

Logistički centar

Generalni konzul Božidar Vučurović je rekao da "mnogi ne znaju da je Štutgart logistički centar za sve srpske škole u svetu", te da se "iz ovog grada koordinira rad dopunske nastave od Kine do Amerike i od Kanade do Australije".

- Problem jeste postojao, ali smo se potrudili da ga prevaziđemo i rešimo u najkraćem mogućem roku. Čim je Milana Rakić, sada već bivša učiteljica u ovom delu Nemačke, dobila rešenje za prelazak u Berlin, raspisan je u Ministarstvu prosvete konkurs za popunu upražnjenog mesta. Roditelji bi trebalo da imaju razumevanja da taj posao ne može da se obavi preko noći - kazao je konzul Vučurović za "Vesti".

Nastava u klubu

- Bilo bi neprihvatljivo da nastava propadne zbog izostanka učitelja i tako se uskrati mogućnost našoj deci u dijaspori da se školuje na srpskom jeziku. Mi ćemo, s naše strane, ponovo obezbediti prostorije u saradnji sa SKD "Ljuba Nenadović" iz Hajdelberga i informisati sve roditelje kako bi se nastava obavljala u normalnim uslovima i okolnostima - kazao je Predrag Cvetković.

On je dodao da je u međuvremenu stiglo rešenje, te da će đake u Hajdelbergu, Manhajmu i još nekoliko mesta na severu pokrajine Baden Virtemberg preuzeti honorarne učiteljice Sofija Kobaš i Aleksandra Stankov-Karahodžić.

- Njih dve će se dogovoriti koja će gde predavati, a nastava će ponovo biti uspostavljena već tokom ove sedmice - tvrdi generalni konzul.

Srpski diplomata je istakao da je dopunska škola na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu u ekspanziji i da u ovom trenutku više od 1.000 mališana u ovoj pokrajini pohađa nastavu na srpskom jeziku. U Baden-Virtembergu ima šest nastavnika dopunske škole.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online