Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
19:30
Z. Mirković - Vesti A

Prosvjetina škola srpskog u Beču nastavila rad: Ćirilicu nose u srcu

Radno i svečano, kao i prethodnih godina posle letnje pauze, u Beču je nastavila rad Prosvjetina škola srpskog jezika.

Z. Mirković
Prvi stigli na upis: Đaci Prosvjetine škole srpskog jezika

Na desetine mališana, uz podršku roditelja, upisivalo se u razrede pri hramovima Srpske pravoslavne crkve u Beču: u crkvi Vaskrsenja Hristovog - 2. bečki okrug, crkvi Rođenja Presvete Bogorodice - 16. bečki okrug i u razred u 3. okrugu (Gerlgasse 14), nedaleko od crkve Svetog Save.

Istovremeno, počele su probe Malog hora Prosvjete u 3. okrugu ponedeljkom od 18 do 19 časova. Predškolska grupa - Mala pričaonica je organizovana na istim mestima.

Podrška eparhije

Srđan Mijalković je zahvalio na pomoći Zdenki Milivojević, kao i svešteniku Vujiću i Eparhiji austrijsko-švajcarskoj na čelu sa vladikom Andrejem, koji Prosvjeti daju veliku podršku u radu.
- I ove godine možemo da nastavimo rad, jer su nam mnogi pomogli u tome. Raduje me što je interes za školu sve veći. Kao i ranije, projekt sufinansira Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, što nam je velika pomoć, a među novim donatorima knjiga je i Zavod za udžbenike iz Beograda - kazao je Mijalković.

Z. Mirković
Članovi Prosvjete i Zdenka Milivojević

Prosvjetina škola srpskog jezika održava se nedeljom od 12 do 14 časova za decu od sedam do 14 godina, a nastava obuhvata srpski jezik, učenje ćirilice, kulture i istorije srpskog naroda. Jedan od najvažnijih prioriteta odbora SKPD Prosvjeta u Austriji je očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma jer je poznavanje maternjeg jezika ključni segment u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Centralna proslava početka održana je u crkvi Vaskrsenja Hristovog, gde su se uz đake koje je prihvatila nastavnica Suzana Milovanović, okupili i predstavnici Crkve i Prosvjete. Organizovan je radni ručak sa timom pedagoga i nastavnika, čiji je domaćin bio sveštenik Drago Vujić, starešina hrama. Zdenka Milivojević iz Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije je pozdravila okupljene i održala radno savetovanje sa mladim timom Prosvjetinih pedagoga.

Mala pričaonica

Što se Male pričaonice tiče ona se održava svake nedelje od 11 časova u biblioteci hrama Svetog Save (Veithgasse 3, 31030 Wien) i biblioteci hrama Vaskrsenja Hristovog (Engertstrasse 158, 1020 Wien).
Pričaonica je namenjena za decu uzrasta od šest do 10 godina - uče se pričice, pesmice i bajke na srpskom jeziku.

- Zahvaljujem na gostoprimstvu, a posebno nastavnicima čija su mladost, energija i posvećenost, kao i vaša iz odbora Prosvjete ostavili poseban utisak na mene - kazala je ona.

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, naveo je da u Beču ima više od 25.000 dece srpskog porekla u školskom uzrastu, tako da je potreba za učenjem ogromna.

- Ovih dana razgovaramo sa prijateljima u Gracu, Lincu, Inzbruku i dalje, sa namerom da ih motivišemo da se organizuju na sličan način, pa da ovakvi razredi zažive i tamo - istakao je Mijalković.

Da ne učimo BHS

U Austriji nema srpskih dopunskih škola, pa je nastava na maternjem jeziku od 1992. godine sastavni deo austrijskog školskog sistema. Bosanski, hrvatski i srpski (BHS) se u austrijskim osnovnim školama predaje kao jedan jezik.
Imajući u vidu činjenicu da ogroman broj Srba živi u Beču, u Prosvjeti smatraju da je neophodno formiranje škole u kojoj bi se srpski jezik predavao kao poseban jezik. Cilj projekta "Škola srpskog jezika" je da omogući srpskoj i drugoj deci koja to žele, a žive u Beču, da uče i neguju srpski jezik i kulturu.
Nastavu na srpskom jeziku realizuju profesori srpskog jezika koji predaju u austrijskim osnovnim školama ili profesori koji imaju pedagoško obrazovanje i iskustvo u radu sa učenicima.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online