Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
12:35
Vestionline A

Živim zidom branili kardinala

Uz negodovanje mase ljudi koja se prošlog četvrtka okupila ispred zgrade Prekršajnog suda u Melburnu, na planiranom pretresu pojavio se kardinal katoličke crkve Džordž Pel. Veliki broj policajaca sproveo ga je do zgrade suda i pomogao da se do nje probije kroz masu koja mu je dobacivala uvrede.

EPA-EFE
Kardinal Pel dolazi u Prekršajni sud

Nakon pretresa, predstavnik pravnog tima Džordža Pela izjavio je da neke od optužbi koje se kardinalu stavljaju na teret "jednostavno nisu mogle da se dogode".

Odlukom suda Pela očekuje jednomesečno preliminarno saslušanje, predviđeno za mart sledeće godine, kada će pokušati da skine ljagu sa svog imena. Optužbe se odnose na ozbiljne seksualne prestupe, a koje su do temelja uzdrmale katoličku crkvu.

Kardinal je ranije obrazložio da privremeno napušta dužnost finansijskog načelnika u Vatikanu, a u četvrtak se pojavio na drugom pretresu od kako je optužen prošlog juna.

Iako se ispred sudnice pojavilo manje ljudi, nego tokom njegovog prvog pojavljivanja na sudu, kardinala je dočekala masa nezdovoljnih dok je ulazio i izlazio iz suda. Naravno, tu su bile i mnogobrojne novinarske ekipe.

Tokom pretresa, njegov pravni zastupnik - poznati advokat Robert Ričer, najavio je da će se njegov klijent braniti protiv svake optužbe sa kojom je suočen pred sudom. Advokat je izneo tvrdnju da je "nemoguće" da su se optužbe u istorijskom slučaju oko seksualnog napastvovanja u katedrali St. Patrik uopšte i dogodile.

- Besmislica je da je to uopšte moglo da se dogodi, to mora da se ispita - rekao je Rober Ričer i najavio da će to i dokazati na saslušanju zakazanom za 5. mart 2018.

Planirano je da se pred sud izvede desetine svedoka, među kojima će biti tadašnji članovi dečačkog hora, koji će na zahtev tužilaštva biti ispitani tokom preliminarnog saslušanja koje će trajati mesec dana.

Sud je obavešten da je najmanje 55 svedoka dostavilo pisana svedočenja policiji, ali je nejasno koliko će njih pravni tim kardinala Pela pozvati na unakrsno ispitivanje.

Pravo na odsustvo

Predstojeće suđenje ulazi sigurno u pravne anale u Australiji pošto će se na optuženičkoj klupi pojaviti, do sada, najviši rangirani predstavnik katoličke crkve pod optužbom za seksualna krivična dela. Da bi se pojavio na sudu, kardinal Pal je dobio pravo na odsustvo od Vatikana. Pre preliminarnog saslušanja, planiran je još jedan proceduralni pretres.

Na proceduralnom pretresu koji je održan prošle nedelje sud je odlučivao o detaljima unakrsnog ispitivanja. Advokat Ričer je najavio da će većina njihovih pitanja biti "kratka i jasna". Izjavio je da je od ključne važnosti da se veliki brojs svedoka pravilno pripremi za suđenje.

Prekršajni sudija Belina Volington odbila je zahtev advokata optuženog Pela da se unakrsno ispita pet svedoka koje su oni tražili, smatrajući da bi to bilo izvan onoga što je navedeno u njihovim pisanim izjavama, datim u policiji.

U sudnici, kardinal Pel je sedeo u društvu dve žene, među kojima je bila Katarina Li, njegova predstavnica za štampu. Tokom pretresa tiho im se obraćao, a sud mu nije postavljao pitanja. Kardinal i nije imao zakonsku obavezu da se pojavi u sudnici, pošto se radilo o proceduralnom pretresu, ali je ipak insistirao da tamo bude.

Tokom ulaska i izlaska iz sudnice Džordž Pel nije želeo da odgovara na pitanja predstavnika štampe. Jako policijsko obezbeđenje pomoglo je da se izbegnu ružne scene koje su viđene tokom njegovog prvog dolaska u zgradu sud. Policajci su napravili živi zid kako bi omogućili kardinalu da slobodno prođe, a odguravali su i masu novinara i kamermana koji su pokušavali da priđu kardinalu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online