Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
20:11
Vesti A

"Vesti" u Torontu na izložbi Marije Čolić: Čudesna bića motiv umetnika

U Srpskoj nacionalnoj akademiji u Torontu otvorena je izložba akvarela mlade umetnice iz Srbije Marije Čolić. Pod nazivom "Ljubičasti konji jednog detinjstva" izložba je svojevrsna priča o svetu jednog detinjstva u kojem su dominirale slike prelepih životinja - konja. Izloženo je četrdesetak akvarela srednjeg i manjeg formata.

G. Gligorević
Samo su konji bez mana: Marija Čolić

Mlada umetnica nije mogla da dođe u Toronto, pa je ostalo da njeni radovi govore umesto nje. Ipak, ona je za "Vesti " objasnila:

"Kao devojčica sam zavolela konje; učinilo mi se da su to savršena stvorenja i to osećanje me nikada nije napustilo. Već tada su konji postali mera kojom sam ocenjivala svet oko sebe. Majci sam govorila da lepo miriše - kao konj. Za neku lepu osobu bih rekla da je lepa kao konj. Snagu nekog junaka bih uporedila sa snagom konja. Brzinu, hrabrost, dobrotu, čestitost... sve bih upoređivala sa konjem. Samo konji nisu imali mana. Svaki komad odela, patike ili čarapice koji bi slučajno imali nacrtanog konja roditelji su morali da mi kupe.

Ostati mlad u srcu

Kurator izložbe Ljiljana - Lili Otašević na otvaranju je rekla:
- Da mi je neko rekao pre 30 godina (tada sam bila tinejdžerka i student likovnih umetnosti u Beogradu) da ću predstaviti prvu samostalnu izložbu akvarela umetnice Marije Čolić, tada slatke četvorogodišnjakinje, to bi mi zvučalo nadrealno, u najmanju ruku. Ova izložba je zato odličan razlog da proslavimo sve neočekivane životne okolnosti onako kako dođu jer sve se dešava s razlogom. Treba da ostanemo otvoreni i mladi u srcu, da zadržimo svežinu i iskrenost, sve ono čime Marijini radovi zrače. Njeni ružičasti konji i prizori s igrališta donose nam neprocenjiva sećanja na detinjstvo. Marijine "fleke" i "mrlje" oživljavaju pegaze i jednoroge, zagrljaje i dečje poljupce, a čiji život ne počinje sa tim - kazala je Lili Otašević na otvaranju izložbe Marije Čolić.

G. Gligorević
Dobro posećena: Marijina izložba

Čeka reakciju publike

- Čim sam se dohvatila bojica i papira, na mojim crtežima i slikama su uglavnom bili konji. I na njima, na mojim prvim likovnim radovima, dimenzije i boje sveta mešale su se sa temama na poseban način, upravo onako kako mašta u detinjstvu nalaže: ima tu konja u senu, ili pred vetrenjačama, ima konja kojima iz srca izlazi prepoznatljiva šara EKG-a... Ima konja sa krunama, sa flasterima, usamljenih konja, i onih koji u društvu trče, lete, dremaju, pasu. Svi najraniji crteži nastali su između moje četvrte i sedme godine. Mnogo godina kasnije meru sveta iz detinjstva nisam zaboravila. To je i danas stalni motiv mojih radova, čudesna bića - konji - kazala je Marija.

Ona je istakla da je veoma zahvalna za priliku koja joj je ukazana jer je ovo njena prva samostalna izložba u inostranstvu.

- Uzbuđenje je veliko, iako nisam bila u mogućnosti da prisustvujem, duhom sam u Torontu i ovo je zaista veoma emocionalno za mene. Nadam se da će publika pozitivno reagovati na moje akvarele. Svakom slikaru je to bitno. Publika mi je veoma važna, i jako sam radoznala da saznam i dobre i loše komentare - rekla je Marija.

G. Gligorević
i najmlađi među posetiocima

Ponešto i proda

Pitali smo je kakav je položaj umetnika u Srbiji danas i da li može da ostvari egzistenciju od svog rada.

- Najteže za mladog umetnika, bar za mene, bilo je da pronađem taj svoj smer kretanja i to je nešto što se gradi celog života. Jedan savet koji sam dobila, a koji mi mnogo znači, jeste da kada počnem da radim, treba da slušam svoj osećaj, instinkt, intuiciju, a ne da razumski pokušavam nešto da konstruišem što je možda trenutno moda, pravac, neki dobar "štos". Zato su moji radovi, makar imam takav utisak, veoma "svoji" bez obzira što će neko reći da su detinjasti, neozbiljni, naivni... ja ih shvatam vrlo ozbiljno.

Umetnicima ovde je teško, nedostaje materijalnih sredstava za dobar i kvalitetan materijal, da ne pominjem prostor za rad. Za sada ne mogu da živim od svoje umetnosti u Srbiji, a koliko znam, ni većina mojih vršnjaka to ne može. Nemam ni vremena zbog dece da se u potpunosti posvetim svom likovnom stvaralaštvu, ali moram priznati da iako malo radim, uspeh dolazi... Izlažem na nekim svetskim festivalima akvarela, (Italija, Mađarska, u decembru je međunarodna izložba u Indiji).

- Ponešto i prodam preko Saatchi Art Gallery sajta, nije baš da ne postoje mogućnosti, čak i u Srbiji. Sada kada je tu internet, lakše je i nama iz Srbije - kazala je na kraju razgovora za "Vesti" Marija Čolić..

Studirala i filozofiju

Marija Čolić je rođena i odrasla u Srbiji. Prvo je studirala filozofiju, a pre osam godina odlučila je da se posveti umetnosti. Diplomirala je na odseku za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirala 2014. godine. Aktivno je izlagala u Srbiji i u Evropi od 2011. godine. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u Italiji, Mađarskoj, Švajcarskoj, Indiji i Srbiji. Ovo je njena prva samostalna izložba i prvo izlaganje u Kanadi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online