Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
21:12
G. Gligorević - Vesti A

Vek i po Kanade: Srpkinja postala blago Kvebeka

Kompozitorka Ana Sokolović je naša najuspešnija i najpoznatija umetnica klasične muzike u Kanadi. Dobitnica je svih najvećih kanadskih nagrada za stvaraoce klasične muzike, a parlament Kvebeka proglasio ju je nacionalnim blagom ove frankofonske kanadske provincije! Ove godine bila je nominovana za najprestižniju muzičku nagradu u Kanadi Juno Anjard za klasičnu kompoziciju, a 2015. dobila je uglednu "Serge Garant" nagradu.

Vesti
Svetski slavna: Ana Sokolović

Ana Sokolović s porodicom živi u Montrealu i na Montrealskom univerzitetu predaje kompoziciju. Iz Srbije je otišla pre više od dve decenije, ali je i dalje i privatno i muzički veoma vezana za Beograd i Balkan. Nije tajna da Ana obožava da posećuje Beograd, jer je tu rođena i odrasla. Ne krije i da uživa u porodičnim okupljanjima i susretu s prijateljima, baš onako kako se to može samo u svojoj kući i u svom gradu. Za nju je svaki povratak u Beograd obogaćivanje kulturnog identiteta i osveženje stvaralačkog potencijala.

Dugačka lista nagrada

Na podužoj listi nagrada koje je Ana Sokolović dobila tokom umetničkog delovanja izdvajamo sledeće: triput je bila pobednik takmičenja za mlade kompozitore Kanadskog društva kompozitora, autora muzike i muzičkih izdavača - SOCAN. Dvaput je predstavljala Kanadu na Uneskovom internacionalnom rostrumu kompozitora u Parizu. Dobitnik je Joseph S. Stauffer nagrade kanadskog odbora za umetnost. Godine 2007. je proglašena za kompozitora godine u Kvebeku, a godinu dana kasnije dobila je SOCAN'S nagradu za koncertnu muziku. Društvo za savremenu muziku Kvebeka (SMCLj) jednoglasno je odabralo Anu Sokolović za počasnog kompozitora njihove 2011-2012 Homage Series. Ana je studirala kompoziciju sa Dušanom Radićem u Novom Sadu i Zoranom Erićem u Beogradu. Magistrirala je na Montrealskom univerzitetu, a pored scenske muzike piše i muziku za film i pozorište.

Svetski proslavljena kompozitorka svojim stvaralaštvom lako je premostila okean, a evo i njenog objašnjenja za to.

- Spadam u onu srećnu kategoriju kojoj je mnogo lakše baviti se svojom profesijom i kad napustite domovinu jer muzika je oblast gde je najlakše da se nastavi posao ili profesionalno delovanje. Kroz moju operu ("Svadba", a kapela opera za šest glasova izvođena na srpskom širom sveta, prim. aut.) i druga muzička dela imam želju i čast da napravim vezu s mojim poreklom. To je mnogo lakše izvesti u odnosu na umetnike koji se, na primer, služe rečima. Naravno da je moje poreklo vrlo uticalo na moj rad. Smatram velikom prednošću što dolazim sa drugog područja. Kao i mnogi drugi umetnici koji dolaze iz raznih krajeva sveta, ja proširujem savremenu klasičnu muziku elementima balkanske muzike i promovišem ono najlepše iz našeg naroda i kulture. To radim iz ubeđenja i zbog moga porekla i imam sreću da zaista puno radim - kaže Ana Sokolović za "Vesti".

"Svadba" širom sveta

A kapela opera "Svadba", osim u Kanadi, pevana je na srpskom širom sveta, a izvedena je i u Beogradu na 44. Bemusu pre pet godina. "Svadba" je presedan, jer veoma je malo opera na srpskom, a opera na srpskom van srpskog govornog područja zapravo i ne postoji. "Svadba" je bila nominovana u šest kategorija za prestižnu "Dora Mavore Moor" nagradu, kanadski ekvivalent američke Toni, a nagrađena je u kategoriji izuzetni novi mjuzikli i opere.

Ona ne krije da smatra da ima odličnu karijeru i da je vrlo srećna onim što je postigla. Na pitanje šta smatra presudnim za svoj uspeh, da li obrazovanje, talenat, veliki rad ili otvorenost ka novim uticajima, Ana kaže da smatra da je to kombinacija svega navedenog, ali i malo sreće!

- Tu je i uticaj našeg školovanja i načina života. Mi iz bivše Jugoslavije pripadamo zapadnoj kulturi. Najmanji uticaj za mene je, zapravo, bio uticaj folklora, ja bih to nazvala tihim uticajem. Kad sam živela u Srbiji, nisam želela da budem deo toga, a sada to posmatram drugačije. Godine čine svoje, kao i fizička distanca sa Srbijom. Nije to samo pitanje muzike, reč je i o jeziku, pričama, celokupnom biću... Istovremeno, uvek sam bila veliki radnik i to je razlog što sam došla u Kanadu jer sam želela da radim. Bez rada se ne može.

Na premijerna izvođenja svoje muzike, ako je u prilici, voli da ode.

- Meni je jako važno da vidim kako ta apstrakcija koju sam imala u glavi zvuči kad se izvodi, kako sam to prenela na papir i da li su ljudi koji to izvode razumeli što sam htela - kaže sagovornica "Vesti".

Ona odavno nema veliku tremu od reakcija publike, ali ističe da je "uzbuđenje pri susretu s publikom uvek veliko".

- Nikada nisam imala negativnu reakciju publike, a ja najbolje znam da li treba neke detalje doraditi - dodaje Ana.

Sutra - "Cvrčkovo krilo" rađa nove umetnike

Uveličala godišnjicu filharmonije

Povodom 90-godišnjice Beogradske filharmonije, Ana Sokolović je 2013. godine specijalno za tu priliku napisala kompoziciju "Uvertira" koja je izvedena u Beogradu.
- Moja "Uvertira" je puna ornamentalnih balkanskih elemenata i prva je kompozicija koja je naručena iz moje zemlje i mog grada - rekla je Ana Sokolović.
U Nacionalnom umetničkom centru Kanade u Otavi, najelitnijoj prestoničkoj kulturnoj instituciji, pre godinu i po dana premijerno je izvedena Anina 25-minutna kompozicija za kontratenor, hor i orkestar "Golden slumbers kiss džour edžes", čiji najslobodniji prevod ima značenje uspavanke. Kompozicija je izvedena na dva koncerta, svaki put pred punom dvoranom (2.300 gledalaca) i to govori koliko se delo Ane Sokolović ceni u Kanadi. U toj kompoziciji ona se opredelila za srpske dodole i lazarice kao pevane pesme. I dodole i lazarice datiraju još iz vremena starih Slovena. Dodole su devojke koje su molitveno igrale prizivajući kišu da oplodi zemlju, a lazarice su išle od kuće do kuće pevajući pesme za plodnost i napredak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online