Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
18:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Gradonačelnik Londona hoće da zaustavi Bregzit: Idemo na drugi referendum!

Britanija ne bi smela da napusti Evropsku uniju. Ovaj stav levičarskog gradonačelnika Londona Sadika Kana nije nepoznat, ali je juče ovaj de fakto drugi čovek Laburističke partije i zvanično objavio inicijativu.

EPA/Neil Hall
Zaokret: Sadik Kan traži reprizu glasanja

Nije tajna da pregovori Britanije i EU o izlasku te zemlje iz EU ne idu dobro, a "mala vrata" koja bi ceo proces mogla da okrenu je upravo - drugi referendum.

Opet na glasanje!

London popušta

Britanija je pristala na jurisdikciju Evropskog suda za ljudska prava, a da bi ostala deo jedinstvenog tržišta, poput Švajcarske ili Norveške, moraće da plaća i svoj razrez evropskom budžetu. Takođe, London će pristati i na slobodu kretanja, čime praktično padaju u vodu svi argumenti Bregzita. Jedino što bi izlaskom postigla jeste da se u Evropskom parlamentu i na Evropskom savetu ništa ne pita, a da propise Brisela o jedinstvenom ekonomskom prostoru mora da primeni, kao što to čine vlade Norveške, Islanda i Švajcarske.

Naime, ideja koju su plasirale još Liberalne demokrate odmah posle Bregzita je da vlada pregovara s Briselom, ali da se o sporazumu, kakav god da bude, ponovo izjasne Britanci. Pa, ako ne valja, nikom ništa. Britanija ostaje u EU. Sada tu ideju počinje da forsira i vodeća opoziciona Laburistička partija.

Nije tajna da pregovori o Bregzitu idu kilavo. Ministar za razvod, kako u šali nazivaju Dejvida Dejvisa, nije uspeo ama baš ni u čemu na pregovorima u Briselu.

- Nema koncesija za Britaniju. Prvo moraju izaći, pa ćemo tek onda razgovarati u novom trgovinskom sporazumu, jasan je Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije.

Da stvar bude gora po vladu Tereze Mej, parlamentarna podrška visi o osam poslanika malene severnoirske Demokratske unije koja je izrazito proevropska. I bar trećina, ako ne i polovina konzervativaca se premišlja, dok je jasno da su i Laburisti i Liberali za ostanak u EU, ili makar jako čvrste veze.

Nema duple greške

Sadik Kan je za zvanični program partije kandidovao ideju drugog referenduma, ubeđen da "Britanci ne bi istu grešku napravili dvaput". Veliki biznis napušta polako Ostrvo, funta je već izgubila 10 odsto vrednosti, a London će morati do 2019. godine da plati najmanje 200 milijardi evra Evropskoj uniji, kao svojevrsnu taksu za izlazak.

Velika Britanija je u EU od sedamdesetih i praktično nema nikakve trgovinske sporazume sa svetom, jer su svi primenjivani kroz sporazume koje je zaključivala Unija.

To znači da će London iznova morati da pregovara sa EU, SAD, Kinom, Indijom i svim drugim zemljama, a to je mukotrpan i neizvestan posao u kojem Britanija nema snagu kakvu je imala kao deo moćnog ekonomskog bloka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online