Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.09.2017.
13:13
Vesti A

Presuda čoveku koji je oženio devojčicu (14): Iz zatvora u imigrantski pritvor

Muškarac koji je oženio 14-godišnju devojčicu plakao je ove nedelje na sudu u Melburnu dok je pričao kako je, u stvari, time "spasavao" mladu nevestu. U četvrtak optuženi, čije ime ne može da bude navedeno iz pravnih razloga, osuđen je na 18 meseci zatvora, uz mogućnost da bude oslobođen posle 12 meseci.

youtube.com/Toxic Male
Osramoćen: Imam Ibrahim Omerdić

Pošto je već proveo godinu dana u zatvoru, vrlo je verovatno da će "mladoženja" za svega dve nedelje biti uslovno oslobođen i odmah prebačen u imigrantski pritvor. Pošto nema državljanstvo, tamo teoretski može da ostane zauvek, osim ako ne dobije vizu za ponovni boravak u Australiji.
On je priznao je da je kriv za ženidbu maloletne osobe, tokom ceremonije priređene u džamiji u Nobl Parku, septembra 2016. Venčanje između 14 godišnjeg deteta i ovog 34-godišnjeg čoveka, koje je obavio hodža Ibrahim Omerdić, šokiralo je naciju.

Tužilac Krista Brekveg kazala je Okružnom sudu ove nedelje da je ovo veoma ozbiljan slučaj krivičnog dela i prvo krivično gonjenje ove vrste u Australiji. Optuženi je znao koliko je dete staro i, dan pre venčanja, upozoren je na svoju vezu od strane vlasti zaduženih za zaštitu dece, rekla je ona. I to je eksploatacija, a kulturalno nerazumevanje ne predstavlja opravdanje.

- U snimanom razgovoru je lagao. Znao je da ovo nije u redu - rekla je ona.

Javna osuda

Odbor imama Viktorije javno je osudio dečje brakove koji su ilegalni u Australiji.
"Kao australijski muslimani, mi smo dužni da sledimo i poštujemo zakone ove zemlje", naveli su u saopštenju.
Islamski savet Viktorije takođe je izdao saopštenje sa osudom prisilnih brakova.
"Tačno jeste da je brak mlađe osobe dozvoljen u drugim zemljama i kulturama, ali to ne opravdava brak ispod zakonske starosti ili dečje brakove u Australiji", poručili su oni.

Barister odbrane Sofi Parsons kazala je da je njen klijent došao brodom u Australiju kao azilant iz Mjanmara i da je imao problema sa uklapanjem u australijski život. Osećao je pritisak od strane majke devojčice i bivšeg hodže koji je obavio venčanje, navela je ona.

- Video je sebe kao neku vrstu spasioca (neveste) i u njenom životu postao je ličnost koja je podržava - navela je branilac i dodala da njen klijent želi da se izvini australijskoj zajednici.

On se oseća osramoćeno zbog svog ponašanja i istinski se kaje, a takođe shvata da će, nakon izlaska iz zatvora, biti poslat u imigrantski pritvor.

Tokom suđenja izneto je da je majka devojčice, pri ugovaranju venčanja između 14-godišnje kćerke i čoveka starijeg od nje 20 godina, prenebregla upozorenja vlasti. "Mladoženja" je, inače, bio blizak sa ovom učenicom srednje škole i njenom familijom kada je majka predložila da se venčaju.

Zvaničnici iz policije Viktorije i ministarstava zdravlja i društvenih službi bili su zabrinuti zbog ovog odnosa u kome se podrazumevao zajednički život i upozorili su i majku i budućeg mladoženju da zakon o braku ne dopušta takvu vezu.

Kazna i otkaz

Osramoćeni imam Ibrahim Omerdić, koji je venčao par, energično je poricao da je učinio išta pogrešno, rekavši da je u stvari vodio lažnu ceremoniju samo zato da bi par mogao u javnosti da bude viđen zajedno.
On je optužen za krivično delo prisilnog braka, ali je optužba kasnije zamenjena sa blažom - posredovanje u ilegalnom braku. Osuđen je i zatvoren na dva meseca.
Na uznemiravajućem snimku venčanja, Omerdić se čuje kako devojčici kaže: "Ako je (tvoj muž) zadovoljan s nečim, učini to. Ako (tvoj muž) nije zadovoljan s nečim, ne čini to."
"Ona je vrlo mlada", čuje se takođe Omerdić kako kaže majci i zaručniku.
Hodža je uhapšen u novembru i odmah je dobio otkaz. Njegova licenca za sklapanje brakova takođe je ukinuta.

Predstavnici vlasti su takođe razgovarali sa nastavnicima učenice u pokušaju da zaustave planirani brak. Međutim, devojčica je ipak udata uz razmenu "miraza" u vrednosti od 1.480 dolara. Tada joj je rečeno da je njena dužnost da sluša muža i ne gleda na upozorenja. Brak je trajao svega pet dana, kada je muž uhapšen i odveden u zatvor.

On je zadržan iza rešetaka, da bi se kasnije izjasnio da je kriv po optužbi za sklapanje braka sa osobom koja nije bila dovoljnog uzrasta za takav čin. Svojevremeno, bilo je i tvrdnji da je devojčica silovana u danima posle ceremonije, ali je policija kasnije odustala od optužbi za seksualno napastvovanje.

Branilac je kazala sudu da je okrivljeni izbeglica i da je bio "kulturalno izmešten", ne shvatajući da je pogrešno ono što čini. Međutim, sudija Liza Hanan kazala je da je to teško prihvatljivo, kad se imaju u vidu višestruka upozorenja policije i nadležnih ministarstava.

- Njemu su australijske vlasti rekle da ne može (da je venča) i on je nastavio s tim - rekla je sudija. - To pitanje nije kulturalno, već pravno. Svaki član našeg društva ima obavezu da poštuje zakon ove zemlje.

Deca pod pritiskom

Kako je pokazalo nedavno istraživanje redakcije vesti TV mreže Sedam, više od 50 devojčica, neke i sa svega devet godina, budu godišnje primorane u Australiji da se udaju za starije ljude.
Ovo su, inače, šokantni podaci koji se nalaze u dokumentima Federalne policije i daju stvarniju sliku o dečjim nevestama u Australiji. Za samo dve godine, i samo na području Sidneja, vlasti su dobile izveštaje o čak 57 dece koja su se nalazila u riziku da budu prinudno venčana.
Rizik je, prema tim dokumentima, postojao i za još dvoje dece na srednjoj severnoj obali NSNj, zatim dvoje u području Murumbidži, jedno u Hanteru i jedno u Ilavori.
Drugi dokument upućuje na mejl devojčice koja je napisala da je drže protiv njene volje u očekivanju kraja školske godine, kada bi je prisilno udali. Takođe, detalji o krijumčarenju ljudi navode slučaj devojčice dovedene u Australiju da bi bila iskorišćena.
Nažalost, aerodrom je mesto gde australijske vlasti budu vezanih ruku, u slučaju da australijske devojčice odvode u inostranstvo da bi ih tamo prisilno udali. Poznat je slučaj dve mlade sestre iz Liverpula s kojima je to učinjeno.
Kako je za TV Sedam rečeno u Ministarstvu za porodicu i društvene službe, jedino što oni u tom slučaju mogu da učine jeste da čekaju da se deca vrate nazad.
Nadležna ministarka Pru Gauard kaže da su deca pod "ogromnim pritiskom" roditelja. Ona je pozvala prijatelje i članove familije da istupe i deci kažu da nemaju obavezu da se udaju.

 

 


 

 

 

 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online