Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
13:30
Vesti A

Požari u Sidneju i Novom Južnom Velsu: Borba sa vatrom i iz vazduha

Vrelo i veoma vetrovito vreme u sredu je povećalo opasnost od požara u Sidneju i drugim delovima države. Temperatura je prešla 33 stepena, što je septembarski rekord zabeležen za 150 godina.

EPA/Darren Pateman
Borba sa stihijomk: Vatrogasac na licu mesta

Najteže je bilo u Ričmond vejlu, kod Cesnoka, na području Hantera gde je ugroženo više imanja, a proglašena je opšta opasnost od požara. Prema Vatrogasnoj službi, u sredu je gorelo više od 70 požara, a 20 se otelo kontroli, među njima i stihija u Hanteru. Samo zahvaljujući izuzetnim naporima vatrogasaca, kojima iz vazduha pomaže od Amerikanaca pozajmljeni specijalni avion tor, širenje vatre je usporeno (letelica je duga 30 metara, a ima raspon krila od 40 metara i nosi 15.000 litara vode).

Abot među
dobrovoljcima

Među dobrovoljcima koji su pomagali u gašenju požara na Bikon Hilu bio je i bivši prvi ministar Toni Abot.

Glavni put kroz Ričmond vejl - Legets drajv, presečen je u oba pravca, a meštanima je savetovano da potraže sklonište i zaštite se. Pojedine škole su evakuisane, a deca poslata kućama.

Jedan od požara koji je pretio naseljima izbio je na Severnim plažama u Bikon Hilu (Sidnej).

Nagli porast temperature (dan ranije bilo je desetak stepeni manje) u kombinaciji sa snažnim vetrom naterao je hitne službe u stanje visoke pripravnosti. Potpuna zabrana paljenja vatre proglašena je za šire područje prestonice NSNj i Hantera, na Severnoj obali i severozapadu zemlje. U sredu je temperatura u Sidneju i Hanteru već do 11 sati skočila na 30 stepeni, što je 10 stepeni više od septembarskog proseka.

- Nije ovo izuzetno samo za septembar, već je ekstremno - kaže meteorolog Bret Duške.
Po njemu, ranije je temperatura od 33 stepena u septembru zabeležena pre 11 godina, ali 11 dana kasnije - 24. septembra.

Opasnosti doprinosi i veoma suva zimska sezona - poslednjih 90 dana bila su jedan od najsušnijih perioda u godini. Stanovništvo je upozoreno na obavezu da izvesti o svakoj pojavi vatre.

Do srede u noći, temperatura se vratila na 20 stepeni, a sutradan, u četvrtak, bilo je hladnije, ali je vetar dostizao 80 km na sat što je dalje otežavao posao vatrogasaca.

Do vikenda, živa će se opet penjati naviše.

Rekordan septembarski dan, 34,6 stepeni, bio je 26. septembra 1965. godine.

Temperature od oko 30 stepeni očekivane su i u Kvinslendu, gde je na jugoistoku na snazi potpuna zabrana paljenja vatre.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online