Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.08.2017.
20:30
B. Božin - Vesti A

Dobra vest za roditelje u Nemačkoj: Ubuduće vrtići skoro besplatni!

Roditelji u Hesenu imaju privilegiju da će od idućeg leta šest sati čuvanja dece u vrtićima biti besplatno. To je najavio premijer ove pokrajine Folker Bufijer, koji je još ranije obećao osetna rasterećenja kao podršku roditeljima.

pixabay.com
Podrška roditeljima: Rasterećenje kućnog budžeta

Zajedno sa ministrom privrede Tarekom al Vazirom, Bufijer je prezentovao detalje ove regulative koja po mišljenju nekih ne dolazi slučajno u vreme predizborne kampanje za savezne izbore.
Od 1. avgusta iduće godine u Hesenu će vrtići biti bezmalo besplatni, tačnije gratis će biti šest sati dnevno za treću godinu u ovim ustanovama. Za finansiranje projekta će iz budžeta biti izdvojeno 440 miliona evra, od toga 130 miliona za iduću i 310 miliona za celu 2019.godinu.

Obavezno obdanište?

Potez je u svakom slučaju značajan za ranu socijalizaciju dece. U Ofenbahu skoro 40 odsto dece migrantskog porekla, među kojima je i veliki broj mališana sa Balkana, imaju probleme sa nemačkim jezikom. Ovo se znatno poboljšava ako deca idu u vrtiće. Zato se, pored obaveze pohađanja škole, u Hesenu razmišlja i o uvođenju obaveznih vrtića.

Bufijer je naveo da na ovaj način roditelji značajno štede - u proseku po detetu oko 5.000 evra!

Još u septembru prošle godine su CDU i Zeleni većinom glasova u pokrajinskom parlamentu odbili predlog SPD-a o besplatnoj drugoj godini dece u vrtićima. Zeleni vide u sadašnjem rešenju "kamen temeljac za porodični Hesen", a iz CDU-a poručuju da je ovaj koncept "važan doprinos objedinjavanju posla i porodice".

Kritički tonovi dolaze od strane SPD-a , koji već duže vreme zahteva potpuno besplatne vrtiće. Pokrajinski šef ove partije Torsten Šefer - Gimbel je nazvao potez crno-zelene koalicije "na pola srca".

- Kod mnogih porodica prosečno vreme dece starije od tri godine u vrtićima iznosi sedam i po sati - rekao je on i naglasio da za mlađu decu neće biti skoro nikakvih rasterećenja.

Crno-zelena pokrajinska vlada učvršćuje time konzervativnu sliku porodice koja će samo pola dana biti rasterećena, a popodne će žena opet morati da brine o deci. Šef frakcije FDP-a Rene Rok je takođe kritikovao koncept vlade koji ne prati aktuelne izazove, već se stiče utisak da Bufijer u izbornoj godini "žuri da izdeli poklone, kako je rekao. Levi su, međutim, pozdravili ovo rešenje kao "korak u dobrom pravcu" iza koga treba da slede ostali, kao što je oslobađanje od plaćanja za decu ispod tri godine.

Plaćanje za treću godinu u vrtiću Hesen je ukinuo još pre 10 godina, tačnije samo pet sati na dan. To oslobađanje se sada penje na šest sati dnevno. Hesenski savez gradova i komuna je pozdravio novi koncept vlade i upozorio da sada mora da se vidi kako će komune da izađu na kraj s paušalom po detetu od 136 evra mesečno.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.08.2017. 23:18
E stvarno najveća briga su mi bili ti vrtići u Nemačkoj.Ovi kod nas:pa tp je okej.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online