Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
21:44
sputniknews.com A

Pretnja za Španiju: Hoće li Andaluzija postati kalifat - "zemlja varvara"

Teroristički napad u Barseloni u kojem je ubijeno 14 ljudi, a stotinu povređeno, samo je početak onoga što na prostoru Španije planira takozvana Islamska država, ili se to bar dâ zaključiti na osnovu pretnji koje su džihadisti u video-poruci uputili Špancima.

commons.wikimedia.org/Jebulon
Alhambra

Oni su zapretili "osvetom" zbog terorista koje je policija ubila tokom napada u Barseloni i Kambrilsu, i poručili da će "Andaluzija ponovo postati ono što je nekada bila, deo kalifata". Koliko su pretnje terorista realne i imaju li Španci razloga za strah da će njihova zemlja postati teritorija islamskih fundamentalista?

Profesor doktor Milan Pašanski, predsednik Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti, za Sputnjik kaže da se oni u Andaluziji, odnosno u čitavoj Španiji, osećaju, uslovno rečeno, na svom terenu.

- Arapi su u Andaluziji bili na vlasti od osmog do petnaestog veka i pod svojom vlašću držali su hrišćane, Jevreje i muslimane, uspostavili su svoju državu, pa se savremenom terminologijom može reći da su već tada uspostavili taj svoj kalifat. Oni su taj deo Španije zvali Andaluz, što je arapsko ime za taj deo Iberijskog poluostrva, a u prevodu znači - zemlja Varvara. U tom smislu oni svojataju taj deo Iberijskog poluostrva gde su vekovima vladali i već tada napravili kalifat koji, naravno, žele da obnove - objašnjava Pašanski.

Kako kaže, može biti da je Islamska država pred izdisajem, ali to automatski ne znači da je islamskom fundamentalističkom terorizmu odzvonilo. Naprotiv, napominje, on će se pojačavati kako bi sebi i drugima dokazao da je daleko od toga da bude poražen.

- Za njih je od primarne važnosti da uspostave neki mostobran u Evropi, da toj Evropskoj uniji u koju spada i Španija, pokažu da su uveliko prisutni na evropskom tlu. Prema procenama od pre šest-sedam godina, u EU živi najmanje između 25 i 35 miliona muslimana, a ko zna koliko se taj broj u međuvremenu uvećao. Oni su raštrkani po različitim zemljama i nastoje da svojom propagandom, u srcu Evrope, defakto u Andaluziji, naprave kalifat - ukazuje Pašanski.

- EU ima ozbiljan problem sa ogromnom doseljeničkom masom muslimana i migrantima koji su izuzetna bezbedonosna pretnja. Trend napada na nedužne građane, različitim priručnim sredstvima koja na licu mesta teroristi obezbede, nastaviće se i ubuduće. Iako je kalifat jedan propagandni balon, on ima istorijsko pokriće, jer ako bi se bilo gde u Evropi taj kalifat uspostavio, u šta naravno sumnjam, najozbiljniji "kandidat" bi bila Andaluzija - upozorava Pašanski.

On međutim veruje da do toga ipak neće doći jer će Španiji u pomoć priskočiti svi obaveštajni sistemi NATO-a, Evropske unije, kao i američka obaveštajna zajednica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online