Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
19:10
J. Arsenović - Vesti A

Sukob Beograda i Skoplja: Fitilj vodi do Zapada?

Dan nakon što je zvanični Beograd povukao celokupno osoblje ambasade u Skoplju, srpski zvaničnici nisu dali podrobnije objašnjenje, već su nastavili da insistiraju na optužbama da makedonske vlasti "ofanzivno deluju prema institucijama Republike Srbiji i osoblju srpske ambasade u celini".

EPA/Georgi Licovski
Nikog kod kuće: Ambasada Srbije u Skoplju

U prvi mah mediji su objavili da je reakcija Srbije odgovor na saznanje da će Makedonija predložiti prijem Kosova u Unesko. Međutim, sada se insistira i na tome da je prisluškivan čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sve to uz pomoć stranih sila, gde su posebno naglašene SAD.

Da je reč o prisluškivanju indirektno je potvrdio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

A. Čukić
Demonstracija nezadovoljstva: Vladislav Jovanović

"Vučićeva politika balkanskog špijuna"

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović primećuje da je neobično da se povlače na konsultacije svi zaposleni u ambasadi.

- Može to da se dogodi iz bezbednosnih razloga, ali se obično ostavi makar jedan čovek i to je privremena mera. Mogući razlog je i demonstracija nezadovoljstva - ističe Jovanović.

Demokrate su konstatovale da je Srbija "pucala sebi u nogu", a bivši šef diplomatije Vuk Jeremić je tvitovao da je potez Beograda "diplomatski diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana državama" i da smo "sve naše građane koji se ovih dana vraćaju iz Grčke ostavili bez konzularne zaštite".

Dačić je uzvratio da je za vreme Jeremića nezavisno Kosovo priznalo 86 zemalja dok je u poslednjih pet godina to učinilo svega 20.

Narodna poslanica Sanda Rašković Ivić se takođe oglasila na Tviteru ocenom da je na delu "Dačićeva topuz diplomatija" i "Vučićeva politika balkanskog špijuna".

Dačić sve zna

- Ne brine me to što će prisluškivati moj telefon, jer ja isto pričam i javno. Ali to može imati teške posledice po naše državne interese. Naime, cilj je da se dođe do lažnih optužbi da Srbija želi da inscenira neke sukobe u Makedoniji, dok je situacija zapravo sasvim obrnuta - rekao je Dačić.

Zato je, poentira srpski ministar, odluka Srbije da povuče osoblje ambasade zapravo poruka Skoplju "da sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je nešto što se ne radi prijateljima".

Pioni velikih sila

Juče rano ujutro predsednik Srbije imao odvojene sastanake sa ambasadorima Nemačke i Velike Britanije, a dan ranije sa ruskim predstavnikom. Posmatrači su to doveli u vezu sa odlukom Beograda da povuče osoblje iz ambasade u Skoplju, zaključujući da je ona doneta pod pritiskom Rusije.
- To nije ništa novo, velike sile utiču na poslove u regionu, jer smo svi mi pioni na njihovoj šahovskoj tabli. Ne možemo da nastupamo s pozicije sile, niti da guramo prst u oko kao Kim Džong Un. Zato su prisutne stalne diplomatske konsultacije preko kojih i istok i zapad modeliraju srpsku diplomatiju, dok mi pokušavamo da ukažemo na sopstveni interes i da balansiramo - konstatuje Boško Jakšić.

Medija centar Beograd
Udri slabijeg: Boško Jakšić

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić misli da su objašnjenja srpskih zvaničnika "tanka".

- Smeta mi to što treniramo strogoću na slabijim od sebe. Tako smo zbog priznanja Kosova 2008. proterali ambasadore Crne Gore i Makedonije, ali ne i predstavnike moćnijih zemalja koje su učinile to isto. Recimo, mi ćutimo o tome da su Ujedinjeni Arapski Emirati takođe priznali Kosovo i glasali za njegov prijem u Unesko. Pokazujemo nedoslednost, a srpska diplomatija ponaša se po principu bicikliste: na dole pritiska, a na gore se klanja - komentariše Jakšić za "Vesti".

Agenti diletanti

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da nije sporna izjava srpskog predsednika Vučića da je reč o dokazanoj obaveštajnoj aktivnosti. Međutim, on podseća na objavljene zabeleške presretnutog razgovora operativca BIA, političkog predstavnika Srba u Makedoniji i beogradskog novinara Miroslava Lazanskog.

- To je bio dovoljan dokaz o političkoj upletenosti Srbije u Makedoniji na vrlo diletantski način - konstatuje Radić, podsećajući da je Beograd otvoreno medijski i obaveštajno podržavao opciju VMRO Nikole Gruevskog koja je izgubila na izborima.

Ivica Dačić, međutim, tvrdi da se Srbija nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije, pa čak ni u vreme svakodnevnih protesta. Podsećamo, prilikom upada demonstranata u Sobranje zbog ustupaka Zorana Zaeva albanskim partijama u procesu formiranja vlade, kamere su u masi snimile i srpskog obaveštajca.

Teške reči lete u zaborav

Makedonska vlada se izjasnila će se po pitanju kandidature Kosova za članstvo u Unesko voditi stavovima većine članica EU. Dačić je na to odgovorio da bi Srbija mogla da promeni odluku o priznanju pod nazivom Republika Makedonija.
- Ionako smo time našim prijateljima Grcima stavili prst u oko, što je štetno po naše državne i nacionalne interese - primetio je Dačić.
Međutim, uprkos takvoj pretnji srpski zvaničnici najavljuju da će već sledeće sedmice deo osoblja biti vraćen u Skoplje, dok će ambasador stići nešto kasnije "kada se završe sve konsultacije".
Dačić je za danas najavio telefonski razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića s premijerom Zoranom Zaevom, ali i da će se on čuti s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim. Uskoro će se dogoditi i susret premijerke Ana Brnabić sa Zaevom na međunarodnom skupu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online