Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.08.2017.
19:19
b92.net, blic.rs, Vestionline A

Rusi i Iranci su u pravu: Amerika je opasna!

Tvrdnja da je Amerika opasnost za svetski mir je bila osnova ruske i iranske propagande – pod Donaldom Trampom Amerika stvarno izgleda kao opasna.

Reuters
Donald Tramp pravi "opasne" strategije kojima SAD plaši ceo svet

To je napisao Gidion Rečman, nekadašnji urednik spoljnopolitičke rubrike u listu "Fajnenšl tajms", navodeći da je suočavanje sa takvom činjenicom bolno za "ljubitelje zapadne alijanse".

Prema njegovim rečima, Amerika gotovo da nije odgovorila na Trampove pretnje Severnoj Koreji, korišćenje izraza poput "vatra i bes" i "repetirano je i napunjeno".

- Čak i da je sve to samo blef, kredibilitet Amerike je na tacni, kao i rizik od stvarnog eskaliranja situacije u sukobu sa Severnom Korejom. Još gore, Trampova administracija otvoreno flertuje sa idejom preventivnog napada, iako Amerika može da se podseti kako je reagovala na nuklearne pretnje Staljinove Rusije ili Maovljeve Kine. Svi prethodni predsednici su odbacili ideju preventivnog napada na nuklearne sile, iz očiglednih razloga - dodaje Rečman.

Ni unutrašnja pitanja nisu sjajna, primećuje autor i dodaje da su pojedine izjave Trampovih saradnika neverovatne.

- Nedavno je Sebastijan Gorka iskoristio korejsku krizu da stane u odbranu svog šefa rekavši da je Amerika bila uz svog predsednika Džona Kenedija tokom kubanske krize, uz pozivanje na zajedništvo. Podsećam, nekadašnja nemačka vlada koja je dovela Evropu do Prvog svetskog rata je bila pod domaćim pritiskom, a onda je vlast rekla da ne priznaje nijednu drugu partiju ili organizaciju do vladajuće i da se od tog momenta svi smatraju nemačkom braćom. A Gorka je zatražio nacionalno jedinstvo - ističe Rečman.

Potom se obratio i onima koji misle da će se Trampa lako rešiti.

- Oni koji polažu nade u američku "duboku državu" su krivi zbog svog mišljenja zasnovanog na željama. Primoravanje Trampa da ode iz kancelarije ostaje veoma težak zadatak i rizikuje provociranje dalje radikalizacije, kako na domaćem planu, tako i u spoljnoj politici. Sve je to znak duboke društvene krize, koja neće nestati ni kada Tramp bude otišao. Loši životni standardi za mnoge obične Amerikance su doveli do Trampovog izbora, na talasu besa i ljutnje naroda. Kombinujte to sa socijalnim i ekonomskim rasulom, sa strahom koji se širi svetom i političkom kulturom koja neguje oružje i vojsku, to je formula za državu čiji odgovori na međunarodne krize mogu da budu samo, "repetirano je i napunjeno" - zaključuje Rečman, piše "B92".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.08.2017. 17:54
Da nije SAD, svetom bi vladao MIR i blagostanje, jer države ne bi izdvajale tolike milijarde na oružaje!
Sreda 16.08.2017. 17:55
Kao da od Trampa, kao i bilo kojeg drugog američkog predsednika uostalom, stvarno nešto zavisi. Pokazalo se to ovih prvih 7 meseci Trampove "vladavine". Videli smo kako "duboka država", čitaj američki oligarsi, sabotira svaki Trampov pokušaj koji joj se ne sviđa, a ne sviđa joj se gotovo nijedan. Trampu je ostalo samo da galami i preti u prazno. Do sada sam mislio da američki predsednički izbori nešto znače uprkos cirkuskoj atmosferi u kojoj se odvijaju. Sada vidim da to i nije ništa drugo već običan cirkus.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online