Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.08.2017.
07:55
blic.rs A

EU Americi više ne veruje: Oružane snage za odbranu Evrope

Najmanje 20 zemalja Evropske unije planiraju da ostvare blisku vojnu saradnju, a na čelu te inicijative stali su Berlin i Pariz, preneo je nemački list "Frankurter algemajne cajtung". Cilj "Strateške autonomije", kako se naziva ova inicijativa, bio bi odbrana politike evropske zajednice.

EPA/Armando Babani
Francuska i Nemačka glavne: Emanuel Makron i Angela Merkel

Još u izradi, inicijativa je opisana kao "dugoročna vizija da države učesnice imaju oružane snage koje će moći da izvršavaju vojne zadatke". Ova saradnja bila bi nezavisna od NATO pakta, koji bi i dalje ostao "kamen temeljac kolektivne odbrane", preneo je Franurter algemajne cajtung.

Francusko-nemački predlog rezultat je nedavnog saveta obe zemlje, a trenutno vlade rade na formulaciji uslova za zemlje koje žele da se priključe, slično onima koji se postavljaju i zemljama koje ulaze u transatlansku alijansu. Tako će zemlje članice, kako se za sada pretpostavlja, izdvajati dva odsto budžeta na odbranu, uz investicioni udeo od 20 odsto.

Nova evropska vojska bi bila usaglašena, i učestvovala bi u zajedničkim misijama.

Kako je za Sputnjik, rekla Karolin Galakteros, doktor političkih nauka i pukovnik u rezervi francuske vojske, to je po njenom mišljenju dobra inicijativa, jer do nje dolazi u trenutku kada ostale okolnosti idu naruku takvim idejama.

- Američku spoljnu politiku, a posebno politiku SAD u odnosu na Evropu, nije jednostavno razumeti. Došao je trenutak kada bi Evropa trebalo da pokaže da poseduje svu legitimnost u onome što se podrazumeva pod strateškom autonomijom - objašnjava Karolin Galakteros za ruski portal.

Iako kaže da ne zna detalje pregovora, smatra da će se govoriti o konsolidaciji sredstava, odnosno troškova sprovođenja operacija van teritorije EU. U ovom trenutku najveći deo troškova snosi Francuska, bez obzira na to što se te operacije tiču bezbednosti svih Evropljana.

Kako je rekla, Evropa se danas suočava sa opasnostima i problemima oko kojih mogu da se ujedine članice EU, ali ne nužno i članice NATO-a, zbog čega je potrebna jasna autonomija.

Ipak, još nije jasno šta tačno podrazumeva "strateška autonomija". Kako je rekao general francuskih vazduhoplovnih snaga u penziji i viši naučni saradnik Instituta međunarodnih i strateških studija Žan-Vensan Brise za Sputnjik, postoje države u EU koje bespogovorno podržavaju NATO, koje su radije verne Alijansi nego što učestvuju u saradnji koja nosi čisto evropski karakter.

Te države nisu apsolutno potčinjene, ali uživaju u očuvanju bliskosti sa SAD.

- Sada se mnogo govori o novom stavu francuske diplomatije. Mnogo se govori, mada ne vidimo da se nešto radi. Ali možda je sada sazreo trenutak da ipak nešto konkretno realizujemo - nada se Brise.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online