Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
12:11
Vestionline A

Broj leta u kanti za smeće

Četvorica Libanaca, uhapšenih u Sidneju, pod sumnjom da su pripremali teroristički napad, jesu očevi sa sinovima - Haled i Abdul Merhi, kao i Haled i Mahmud Hajat. Prva dvojica lišena su slobode u svojoj kući u Sari Hilsu, a po drugu dvojicu specijalci su došli u Pančbol odnosno Lakembu.

Reuters
Policija analizira dokaze posle hapšenja u Sidneju

Prema zakonu, oni mogu da budu u zatvoru sedam dana bez optužnice, ali je sudija za prekršaje već produžio taj rok.

Policija je, razumljivo, u ovoj fazi škrta u informacijama. Prema onome što je do sada procurilo, ili se nagađa, njihova namera nije bila da napadnu avion na domaćoj liniji, kako je ranije rečeno, već na međunarodnoj liniji. Verovatno iz pravca Srednjeg istoka, moguće Dubaija.

Bomba je trebalo da bude sakrivena u prtljagu koji bi neko uneo sa sobom.

Delimična potvrda plana nađena je pretresom na adresama gde su uhapšeni stanovali: u kanti za smeće pred jednom od kuća u Sari Hilsu (otac i sin Merhi stanuju na različitim adresama), nađeno je pismo sa brojem leta na liniji iz Džakarte za Sidnej.

U istoj kući, nađeni su materijali od kojih su, policija veruje, otac i sin imali nameru da naprave improvizovanu bombu, služeći se, uz ostalo: mašinom za mlevenje mesa.

Pravo vreme za akciju

I federalna i državna policija smatrali su da je subota pravo vreme za akciju.
- Realnost sa terorizmom jeste da ne možete da čekate dok čitav mozaik ne bude sklopljen. Treba krenuti ranije, jer, ako pogrešiš, posledice su ozbiljne - rekao je šef policije NSNj Mik Fuler.

Sve do prošle nedelje, sva četvorica bila su potpuno nepoznata organima za borbu protiv terorizma - samo jedan od njih bio je jednom osuđen zbog nepažljive vožnje. Slika o mirnim građanima promenjena je i oni su se našli u zatvoru pošto je policija došla do "manjeg dokaznog materijala" o mogućoj zaveri za pravljenje bombe, inspirisanoj islamističkim idejama. Svi su stavljeni pod prismotru, ali je policija odlučila da krene na njih u subotu, jer je ocenjeno da je rizik po javnost bio previsok.

- To je bila ozbiljna pretnja koju je trebalo sprečiti - kazao je jedan policajac.

Kako se saznaje, plan je bio da se eksploziv i komadići drveta postave u kuhinjsku alatku, kao što je mašina za meso. Policija je, tako, iz kuće na ulici Klivlend u Sari Hilsu zaplenila više predmeta, uključujući delove kuhinjske mašine za rendanje i kutiju sa mašinom za mlevenje mesa. Odnet je i veći broj rukom pisanih beležaka, dva telefona, ajped, dva pakovanja sim-kartica za mobilne telefone, kao dokumenti o registraciji vozila i papiri o osiguranju.

Daton: Puno spekulacija

Ministar resora zaštite granica Piter Daton odbio je da potvrdi spekulacije o tome da je plan uključivao sakrivanje eksploziva u mašinu za meso. On je, takođe, odbio da kaže da li su australijski obaveštajci dobili podatak o četvorici iz izvora u inostranstvu.
- Biće ovde puno spekulacija i ne želim da dodajem na to. Očigledno je da smo svi ozbiljno radili poslednjih dana i da postupamo prema ekspertizama Federalne policije, ASIO i drugih agencija

Ceni se da je materijal za bombu bio već "spreman za upotrebu".

Postoji još jedna teorija o namerama uhapšene četvorke. Prema Australijenu, oni su planirali da obore avion tako što bi putnike i posadu otrovali plinom. Po toj ideji, eksplozivna naprava bila bi upotrebljena da izbaci otrovni sumporni plin koji bi ubio ili onesposobio ljude u letelici. Ovo je, prema dnevniku, bio plan kojim su iz Sirije upravljali militanti Islamske države. Navodi se, takođe, da je policija krenula u akciju pošto se saznalo da je uređaj u finalnoj fazi izrade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online