Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
22:48
Vestionline A

Oštre osude Amerike: Iran i dalje vodeći sponzor terorizma

Iran je i dalje vodeći sponzor terorizma među državama, saopštila je administracija predsednika SAD Donalda Trampa u izveštaju za 2016. godinu, u kojem se navodi i da je broj terorističkih napada u svetu smanjen u odnosu na 2015. godinu.

Reuters
Iran je u izveštaju optužen za snabdevanje oružjem i novcem ekstremističkih šiitskih grupa u Bahreinu

U objavljenom godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o terorizmu, navodi se da je Iran u 2016. godini snažno podržavao antiizraelske grupe, da nije smanjio podršku libanskom Hezbolahu i da je nastavio da iz Avganistana i Pakistana regrutuje pripadnike šiitskih formacija za rat u Siriji i Iraku.

"Iran je ostao najistaknutiji državni sponzor terorizma u 2016. godini, a grupe koje Iran podržava očuvale su sposobnost da prete američkim interesima i saveznicima", navodi se u izveštaju, prvom u vreme Trampove administracije.

Izveštaj je objavljen samo dan pošto su SAD uvele nove sankcije pojedincima i kompanijama u Iranu, povezanim s iranskom elitnom jedinicom Čuvari islamske revolucije, za koju u izveštaju stoji da nastavlja sa "destabilizujućom ulogom u konfliktima u Iraku, Siriji i Jemenu".

U izveštaju se navodi da je Iran koristio jednu jedinicu Čuvara islamske revolucije "za sprovođenje ciljeva spoljne politike i stvaranje nestabilnosti na Bliskom Istoku", kao i da je Hezbolah blisko sarađivao s Iranom na pružanju podrške vladi sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Iran se u izveštaju optužuje i za snabdevanje oružjem i novcem ekstremističkih šiitskih grupa u Bahreinu.

Stejt department označava Iran kao državu koja sponzoriše terorizam od 1984. godine, zbog čega su SAD toj zemlji uvodile brojne sankcije. Kao i ranijih godina, kao "države sponzori terorizma" u ovogodišnjem izveštaju označeni su i Sudan i Sirija.

Kada je reč o nedržavnim akterima, ekstremistička organizacija Islamska država odgovorna je za više napada i ubistava u 2016. godini nego bilo koja druga grupa. Njeni pripadnici izveli su napade u više od 20 zemalja, navodi se u izveštaju.

Uprkos aktivnostima Irana, zatim Islamske države u Iraku, Siriji, Avganistanu i Pakistanu, ekstremista Boko harama i Al Šababa u Africi, ukupan broj terorističkih napada u svetu u 2016. godini smanjen je za devet odsto, na 11.072 napada, sa 11.774 napada terorista u 2015. godini.

Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima smanjen je prošle godine za 13 odsto, sa 28.328 na 25.621, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online