Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.07.2017.
05:00
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Strazburu: Makron kao kralj

Smatram da nije dostojno da se neke rasprave vode na javnom mestu. Ja sam vaš šef, rekao je Emanuel Makron 13. jula u tradicionalnom obraćanju vojnim trupama uoči defilea za nacionalni praznik. Iskusni novinari koji su pratili ovo tradicionalno predsednikovo obraćanje tvrde da nisu mogli da dođu sebi jer je tu reč o objavi otvorenog sukoba između šefa generalštaba i predsednika republike, kakav se ne pamti u posleratnoj istoriji Francuske.

Reuters
Spolja gladac: Makron i Devilije na paradi

Većina uz generala

Predsednik Makron reagovao je jer ga je razbesneo Pjer de Vilije, šef generalštaba, javno kritikujući odluku vlade da za 850 miliona smanji vojni budžet. Dobro obavešteni izvori, koje general nije demantovao, rekli su da je uoči sastanka u parlamentarnom odboru za odbranu on jasno i glasno rekao: "Niko me neće zaj..."

Poznat kao čovek koji nema dlake na jeziku, uz to je svoje stavove izneo i pred novinarima, kršeći nepisano pravilo da vojska to nikada ne čini ako je u pitanju sporna tema.

Svi sada očekuju da general Devilije podnese ostavku. Iako je jasno da civilna vlast mora da kontroliše vojnu, istraživanja pokazuju da većina Francuza podržava generala, dok u Parlamentu pljušte kritike na račun predsednika Makrona.

Monarh u republici

Predsednik skupštinskog odbora za odbranu, Žan-Žak Bride bio je posebno oštar. "Neozbiljno je smanjiti vojni budžet za 850 miliona evra, a iz državne kase uzeti milijardu i po da bi se dokapitalizovala Areva", rekao je on. Aluzija Bridea je jasna.

Premijer Eduard Filip bio je godinama jedan od direktora nuklearnog giganta Areva, delimično u državnom vlasništvu, koji grca u dugovima zbog investiranja u promašenu nuklearnu tehnologiju. Areva eksploatiše rudnike po Africi i tamošnju radnu snagu pod neljudskim uslovima, zbog čega Francuska šalje vojsku na ta područja. Sadašnji premijer bio je godinama zadužen da lobira za tu, može se reći, zločinačku korporaciju.

Da li se Emanuel Makron zaneo u svom monarhističkom fantazmu, javno ponižavajući šefa generalštaba pred njegovim podređenima, pitaju se sada mnogi.

Pogrešna štednja

"Makronova metoda će ostaviti tragove. Ne možete tek tako da dovedete u pitanje vojnog komandanta pred njegovim prodređenima", rekao je ugledni Anri Bentegea, prethodnik generala Vilijea u vreme predsedničkog mandata Žaka Širaka. "Emanuel Makron ne shvata da će njemu biti upućeni prekori kada bude odavao poštu prvom sledećem vojniku poginulom zbog loše i nedovoljne vojne opreme", upozorio je on.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online