Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
08:00
sputniknews.com A

Smešna pretnja NATO-a: Rusi bi zbrisali pola Baltika za dva dana

I kada bi počeo neki otvoreni sukob, jedino što bi mogao NATO u ovom smislu da uradi jeste da pošalje nosače helikoptera i da se njihovi vojnici svi zajedno lepo spakuju i vrate u svoje zemlje, s obzirom na to da bi efektni juriš ruske armije trajao najviše 48 sati i njihov najefikasniji vatreni udar zbrisao bi pola baltičkih zemalja, smatraju analitičari.

Reuters
Ponos ruske mornarice: Krstarica Varjag

Da li Moskva treba da se uplaši?

Ministri odbrane osam zemalja-članica NATO-a saopštili su da su četiri međunarodna bataljona Alijanse, stacionirana u Istočnoj Evropi, spremna da odgovore na svaku "rusku agresiju". Na stranu to što "ruske agresije" nema ni na puškomet, nameće se pitanje - da li Moskva treba da se uplaši nakon ovako sročenog saopštenja NATO-a, ili ova poruka Alijanse zapravo i nije upućena Kremlju.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za "Sputnjik" kaže da četiri multinacionalna bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, a koje predvode Nemačka, Britanija, SAD i Kanada, ne predstavljaju veliku vojnu snagu.

- Iako su to jedinice koje su jako kvalitetno opremljene i osposobljene, one su pre svega u funkciji političkog odgovora, odnosno neka vrsta sredstva za odvraćanje koje treba da pokaže zemljama-saveznicama Istoku granica NATO-a, da se na njih misli u onom tvrdom jezgru Alijanse na Zapadu, kao i sa druge strane okeana, u SAD - objašnjava Radić.

Poruka pred susret Putina i Trampa

On dodaje da poređenje četiri bataljona NATO-a sa ruskim snagama nije relevantno i ističe da u ovoj situaciji nije reč o realnom scenariju borbene upotrebe, već o nečemu što pre svega ima političko-propagandnu i medijsku dimenziju.

- S druge strane, u Rusiji se obnavljaju jedinice velikog formata kao u vreme Hladnog rata, formiraju se tenkovske divizije, to su izuzetno masovne snage koje po svom brojčanom sastavu i količinama ratne tehnike daleko premašuju četiri bataljona NATO-a, računajući i nacionalne snage koje se nalaze na toj teritoriji - naglašava Radić.

On napominje da ovakva poruka NATO-a jeste simbolična, ali i snažna, jer treba da ojača pregovaračke pozicije za ono što predstoji, a to je razgovor o normalizaciji odnosa sa Rusijom.

- Pre svega direktan susret Vladimira Putina i Donalda Trampa bi trebalo mnogo toga da učini drugačijim. Naravno, ne verujem da će doći do velikog preokreta i dramski obrt ne bi mogao ni da se očekuje posle svih teških reči i u atmosferi sankcija prema Rusiji. Međutim, pozicija Trampa i ostalih zapadnih lidera u razgovoru sa Kremljom je svakako bitno drugačija sa bataljonima koji se nalaze u istočnoj Evropi, jer su oni jasna poruka da NATO misli na svoje saveznike - smatra Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online