Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.07.2017.
09:17
Vestionline A

Tačijev bliski saradnik švercovao oružje za meksičke mafijaše, uhapšen sa saradnikom "Koza nostre"

Vozač Konzulata Kosova i bliski saradnik Hašima Tačija Albert Veliju (34) uhapšen je sa još sedam osoba kada su pokušali da prodaju "kalašnjikove" i "zolje" meksičkim mafijašima.

pixabay.com
Filmska priča kosovskog kriminalca

Kako su preneli mediji u Njujorku, Veliju je uhapšen pošto je FBI prisluškivao njegove telefonske razgovore tokom kojih je sa meksičkim mafijašima dogovarao prodaju 15 automatskih pušaka AK-47 i ručnog bacača "zolja". Tokom tih razgovora on je puške nazivao patikama, a "zolju" patikom poznatog košarkaša Šakila O’Nila.

Osmoro uhapšenih, među kojima se nalaze još dvojica Albanaca, optuženo je za trgovinu drogom, pranje novca i iznudu, a Veliju je priveden kada je pokušao da proda naoružanje ubačenom tajnom agentu.

Policiju je o svemu obavestio doušnik koji je jednom od uhapšenih, Kristoferu Curanoviću, dugovao 40.000 dolara za to što mu je platio dug za zaštitu mafijaškoj porodici Đenoveze.

Curanović je zbog toga počeo da mu iz zatvora šalje preteće poruke da bi mu ovaj vratio novac, preneo je britanski "Dejli mejl". Kako su saopštili američki zvaničnici, Curanović je takođe poznat i kao saradnik poznate italijanske kriminalne grupe "Koza nostre".

Nakon što je rekao da ne može da mu plati, sredio je da Curanoviću drugi doušnik isplati deo profita iz posla povezanog sa narkoticima, ali taj novac je morao da bude opran. Zvaničnici navode da su Curanović i drugi uhapšeni tom prilikom oprali oko 800.000 dolara kroz prazne čekove koje su podržali lažnim dokumentima, a da su Curanović i Veliju takođe sarađivali u prodaji marihuane.

Nakon toga, organizovano je upoznavanje Velijua sa "šefom ulične mafije", koji je zapravo bio policijski operativac. Veliju je rekao da ima pristup oružju na Kosovu koje može da distribuira, pa je prvim letom otišao tamo da bi sredio prodaju više desetina pušaka AK-47 i "zolje", ne znajući da je kupac deo internacionalne policijske operacije.

Pored Velijua, uhapšeni su i Antoni Noteril, Dilber Kukić, Ekrem Sejdija, Kevat Gocaj, Agim Rugova i Alban Veliju. Nalozi za pretres koji su izdati na Kosovu doveli su policiju do dodatnog oružja, municije i do više od 60.000 evra u gotovini.

- Ova istraga je stala na put ilegalnom i nasilnom izvoru oružja u našem dvorištu. U ovom slučaju smatramo da su naoružanje i oružje i narkotici jer su oba izvori ubistava i fatalnih nesreća. Uz to, iznude, prodaja oružja, pljačke i pranje novca neki su od zločina koje smo otkrili dok smo istraživali operaciju prodaje narkotika u Njujorku koja je uspostavljena sa Kosovom. Želim da se zahvalim hrabrim muškarcima i ženama iz naše lokalne, državne, federalne i internacionale policijske zajednice na saradnji i teškom poslu - rekao je specijalni agent Džejms Hant.

Umešani i pripadnici kosovske policije

Prištinski mediji su naveli da je Veliju vozač kosovskog konzulata u Njujorku, kao i da je na poziv visokog zvaničnika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija pomagao tokom predizborne kampanje. Kosovske vlasti saopštile su da je Veliju pušten odmah posle hapšenja.

Kako je preneo albanski portal "Gazeta metro", Velijuu je u dogovorenoj prodaji automatskog oružja pomagao jedan pripadnik Kosovske policije.

- U aprilu ove godine Veliju je kontaktirao sa svojim šefom u vezi sa prodajom automatskih pušaka iz istočne Evrope. Nakon telefonskog razgovora, Veliju je otišao na Kosovo gde je imao pomoć člana tajne policije Kosova - preneli su albanski mediji.

Ovo oružje bilo je namenjeno kriminalnim meksičkim organizacijama koje vode rat na teritoriji oko granice sa Amerikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online