Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.06.2017.
11:58
n1info.com, Vestionline A

Ekonomist: EU i SAD tolerišu autokratske vladare na Balkanu

Evropska unija i Sjedinjenje Američke Države na Balkanu tolerišu autokratske vladare, od kojih, zauzvrat, dobijaju uveravanja da političke krize među njihovim državama neće prerasti u sukob i te se vlade danas mogu nazvati stabilokratijama, piše britanski nedeljnik Ekonomist u novom broju.

EPA/Koča Sulejmanović
SAD i EU podržavaju autokrate da bi vladali situacijom

U tekstu pod naslovom "Zapad ponovo podržava autokrate da bi održao mir", list navodi primer predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga opisuje kao lokalnog autokratu koga će zapadne države tolerisati sve dok im obećava mir, navodeći kao primer nedemokratskog vladanja ono što je u kampanji doživeo Vuk Jeremić.

- Glavni Vučićev protivnik u predsedničkoj trci bio je Vuk Jeremić i kampanja protiv njega je bila prljava. Mediji naklonjeni Vučiću iznosili su neverovatne optužbe da je Jeremić musliman koga podržava Islamska država, da je umešan u ubistvo, dok je njegova supruga označena kao vođa narko kartela - navodi Ekonomist.

List dodaje da to što se dešavalo bivšem ministru spoljnih poslova i predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nikoga nije iznenadilo.

Ekonomist se osvrnuo na svetkovinu održanu nekoliko nedelja nakon zvanične inauguracije, navodeći da je Vučić pokušao da na njoj zbroji što je više mogao stranih zvaničnika, da bi kroz ceremoniju javnosti pokazao svoju moć.

- Kao naslednika na mestu premijera izabrao je Anu Brnabić, ženu koja je otvoreno gej, što je naišlo na pohvale međunarodne liberalne javnosti. Međutim, zemlju će u stvari voditi Vucić, a on nije liberalno orijentisan - ocenjuje Ekonomist.

Nedeljnik citira Srđu Pavlovića, crnogorskog profesora, tvorca pojma "stabilokratija" koji je, kako kaže, prisutan u skoro svim državama regiona, uz manje razlike.

- Ono što lokalne vođe sprovode u svom antidemokratskim ponašanju ne nailazi na osudu sa Zapada. Dovoljno je samo da oni održavaju mir, pa da im se to toleriše - rekao je Pavlović.

On kao jedan od primera navodi i Bosnu i Hercegovinu, koja je disfunkcionalna država i dve decenije od završetka rata.

Prema Pavlovićevim rečima, Amerika i Evropa to prihvataju, tražeći samo od lidera BiH da kriza ne pređe u oružani sukob.

Sličan primer je i sa Crnom Gorom, navodi Ekonomist, ističući da Milo Đukanović vodi zemlju još od 1989. godine.

- Vlada te zemlje je pohvaljena zbog odluke da uđe u NATO. Ali, kao i svuda u regionu, vlast se ni ovde ne menja putem biračkih kutija, već vlast kupuje glasove kroz poslove u državnoj upravi - navodi se u tekstu britanskog nedeljnika.

Objašnjava se i da je u ovim državama, posle izbora, glavno pitanje ne ko će voditi koje ministarstvo, već ko će dobiti na upravljanje neku državnu kompaniju ili javno preduzeće.

"Građani su otuđeni od politike i glasaju za lične, opipljive koristi, ili iz straha", list citira izveštaj Balkanske savetodavne grupe za evropsku politiku.

- Dajući legitimitet ovakvom stanju, Zapad stvara odbojnost prema sebi. Na duže staze, stabilokratija preti da postane recept za nestabilnost - zaključuje Ekonomist.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online