Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.06.2017.
16:11
Vestionline, Tanjug A

Opsada Hamburga zbog G20: Luksuz, suzavac i ideje o boljem svetu

Svetski moćnici, policija, demonstranti, očekivanja i nade, privremena blokada "vode, zemlje i vazduha", debate o mogućem susretu Donalda Trampa i Vladimira Putina, i diskretno nezadovoljni gradjani zbog narušavanja rutine mirnog života - sve je to deo atomosfere u Hamburgu pred samit Grupe 20.

Reuters
Sve je spremno za proteste

Deo vozila američkog predsednika već je stigao u taj Hamburg, a zna se i da će o sigurnosti 20 svetskih političara i njihovih mnogobrojnih delegacija brinuti čak 20.000 nemačkih policajaca. 

Njima će na raspolaganju biti 140 službenih pasa, 110 policijskih konja, 11 helikoptera, 3. 000 vozila, a nemačka vojska će se uključiti sa dva borbena aviona, koja će nadgledati grad, u kojem će, na različitim lokacijama, biti postavljene gvozdene prepreke u dužini od skoro osam kilometara. 

Nemačkoj policiji pružiće pomoć i specijalci iz Austrije i Holandije, kako bi zajedno brinuli o sugurnosti svetskih političara, članova G20, koji predstavljaju 65 odsto svetske populacije i 80 odsto obima svetske trgovine i čije su odluke sa samita, doduše, neobavezujuće, ali daju pravac u politici. 

Vlada Angele Merkel je na 14 stranica iznela svoje pravce i ciljeve za ovaj samit, na kojem će se diskutovati, pre svega, o stabilnosti finansijskog tržišta i boljoj svetskoj trgovini, zaštiti klime i ljudskim pravima, pre svega, žena, ali će na dnevnom redu po prvi put tema biti i zdravlje i to poboljšanje dejstva antibiotika i pouke iz epidemije ebole u Africi. 

Goste u Hamburgu, koji se nalazi pred najvažnijim događajem iz svoje novije političke istorije, očekuju udobnost, luksuz i najfiniji specijaliteti, ali, "tradicionalno, i demonstranti, među kojima će biti i levičara, ranije u ovakvim prilikama spremnih i na nasilje, znači i suzavac, a građane, bar prema nadama Merkelove - bolji svet. 

Ona je, u jednom autorskom prilogu, istakla da se G20 sastaje kako bi svet za sve učinili boljim i dodala da je prevladavanje i oblikovanje izazova našeg vremena zajednički cilj. 

''Mi se u krugu partnera G20 moramo zapitati kako možemo da se pobrinemo da svi profitiraju, kako možemo u budućnosti sarađivati za dobrobit naših građana, sa kojim je strahovanjima i izazovima je povezana globalizacija...kako možemo...postići da se plodovi blagostanja i rasta fer raspodele...'', napisala je Merkelova u autorskom tekstu za ''Hamburški abendblat'' pred samit G20. 

Reuters

U Hamburgu 20.000 policajaca uoči samita G20

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je demonstrante da ostanu mirni kada budu protestvovali protiv samita Grupe 20 (G20), gde policija očekuje hiljade antikapitalističkih ekstremista.

Merkelova je rekla da se nada da će protesti biti mirni, pre svega zbog građana Hamburga.

U Hamburg je postavljeno 20.000 policajaca, kako bi pružili zaštitu protiv eventualnih terorističkih napada i uličnog nasilja tokom samita 7. i 8. jula.
Policija očekuje između 7.000 i 8.000 "levičarskih ekstremista" koji će možda izazvati nasilje. Otvoren je centar kapaciteta 400 osoba za eventualna hapšenja, a sudije će biti pri ruci, navodi AFP.

O tome kako će se smestiti gosti iz sveta u Hamburgu piše tabliod ''Bild''. Tramp će, prema saznanjima tog lista, spavati u gostinskoj kući hamburškog senata, koja se nalazi ukoso od američkog konzulata, a mediji pišu da je to i elegantno i logično rešenje. Jedini pristup toj zgradi, naime, vodi preko jednog kanala, a on će biti blokiran i nadgledan. 

U gostinskoj kući senata spavali su nekada i britanski princ Čarls sa princezom Dajanom, bivši šef svojetske države Leonid Brežnjev, bivši vođa PLO Jaser Arafat. 

Ruski predsednik Putin sa svojom delegacijom, ali i šefovi vlada Kanade i Južne Koreje biće, prema saznanjima nemačkih medija, smešteni u luksuznom hotelu "Park Hyatt“. 

Merkelova će u svom rodnom gradu spavati u hotelu „Atlantic Kempinski“, dok će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prema informacijama lokalnih medija, biti smešten u hotelu "Sofitel“, nedaleko od gradske većnice. 

Ceo luksuzni hotel ''Četiri godišnja doba'' rezervisao je, prema Hamburškom abendblatu, saudijski Kralj Salman - 156 soba i apartmana u periodu od 4. do 9. jula. Kraljevska delegacija ima više stotina ljudi, među kojima je i njegov sin, Mohamed bin Salman, koji je istovremeno i ministar odbrane Saudijske arabije. 

Hotel ''Hilton'' će ugostiti državnike iz Brazila, Velike Britanije, Vijetnama i Indije, kineska delegacija je za sebe rezervisala Hotel "Grand Elysée“, a novopečeni francuski predsednik Emanuel Makron, sa svojom delegacijom, Hotel ''Mevenpik'', saznaju nemački mediji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.06.2017. 18:52
Da nije tužno bilo bi smešno,jer ljudi trče po ulici s parolama,a onih 20 ni ne haje za njih,čak šta više briga ih oni se provode na visokoj nozi što se kaže i kroje nam kapu svojim aršinima.Gde je tu običan čovek i njegov interes?Pa n i g d e g a n e m a!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online