Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
00:33
S. J. - Vesti A

Matis "uspavljuje" Moskvu

Budućnost Rusije treba da bude neodvojivo povezana sa Evropom, rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es.

EPA/Valda Kalnina
Nemački tenk Leopard

- Nije mi jasno zašto oni posmatraju NATO kao pretnju. Očigledno je da NATO nije pretnja - istakao je šef Pentagona.

Po njegovim rečima, Rusija danas bira da bude strateški konkurent, šta god da su razlozi za to.
"Ali najvažnija stvar ovde je da NATO nije pretnja i oni to znaju."

Opisujući američku politiku prema Rusiji, Matis je istakao značaj diplomatije.

- Istovremeno, nastojeći da delujemo diplomatskim putem, mi ćemo morati da se suprotstavljamo Rusiji kada je reč o regionima gde nas ona napada, bilo da su to sajber napadi ili (slučajevi) kada pokušavaju da promene granice pribegavajući oružju - zaključio je američki ministar odbrane, zaboravljajući pritom kako je vojska SAD sa svojim saveznicima 1999. godine bombama odvajala Kosovo od Srbije ispisujući neke nove granice.

Rusija u obruču

Rusija će nastaviti da jača borbenu gotovost na svojim zapadnim granicama, kao i na Bliskom istoku, pokušavajući da se "iščupa iz obruča NATO-a", smatra direktor Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD, general-potporučnik Vinsent Stjuart.

Po njegovim rečima, Rusija od Murmanska do Kalinjingrada, i dalje do Krima, stvara "zapadnu barijeru" koja sprečava pristup zemljama Zapada.

- Rusi to čine da bi se, kako kažu, iščupali iz obruča koji su stvorile zemlje NATO-a... Ne verujem da su to završili. Smatram da bi voleli da prošire tu barijeru do Sredozemlja. Mene plaše dejstva koja mogu da preduzmu u Libiji kako bi pojačali tu barijeru" - rekao je Stjuart.

Nema dokaze da Moskva podržava talibane

Obaveštajna uprava Ministarstva odbrane SAD ne raspolaže informacijama o navodnim ruskim isporukama naoružanja avganistanskom pokretu talibana, izjavio je Stjuart, koji je šef te uprave, tokom rasprave u Senatu SAD.

- Iz razgovora sa talibanima znamo da su im oni (Rusija) nudili neku podršku, ali nisam video realne, praktične dokaze da su talibanima isporučivani novac ili oružje iz Rusije. Rusija je imala razgovore, jer ona želi da bude deo rešenja na avganistanskoj pozornici - izjavio je Stjuart.
Po njegovim rečima, Rusija podržava talibane u borbi protiv Islamske države, jer smatra da ta teroristička organizacija predstavlja pretnju za Centralnu Aziju, pa samim tim i za nju samu.
- To je njihov argument. Prilično slab - procenjuje ovaj američki general.

SAD su uz teroriste

Prema navodima Moskve, američka TV Foks njuz upotrebila je poznati metod manipulisanja kolektivnom svešću time što je u isti informacioni kontekst stavila saopštenje o nepoznatim helikopterima u provinciji Kunduz i krijumčarenje robe na granici Avganistana sa Tadžikistanom i nove izmišljotine o mogućem dolasku ruskih vojnih savetnika kod talibana. Stiče se jasan utisak da u cilju odvlačenja pažnje svetske javnosti sa brojnih propusta, koji su se dogodili tokom 15-godišnjeg boravka vojnog kontingenta SAD i NATO-a u Avganistanu, neko pokušava da okleveta Rusiju, prikrivajući sopstvenu podršku teroristima, pre svega, teroristima Islamske države, navelo je rusko ministarstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online