Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
19:04
Vestionline, dw.com A

Ujedinjenje Islamske države i Al-Kaide?

Islamska država je u Iraku i Siriji pod sve većim pritiskom i gubi tlo pod nogama. Ta teroristička milicija je do sada na to reagovala atentatima. Sada možda postoji mogućnost da se ponovo približe Al-Kaidi.

youtube.com/Abu Musa
Kako ideologija ID može konačno biti potučena?

Zvanične izjave iz SAD ili Iraka često zvuče kao da predstojeće "oslobađanje" Mosula znači kraj tzv. Islamske države, pa tako i islamističkog terorizma uopšte. Američki ministar odbrane Džems Matis pre nekoliko dana je izjavio da je američki predsednik Donald Tramp naredio "promenu u taktici, odnosno da se ID ne proteruje sa osvojenih područja, već da se iscrpljuje okružen u svojim uporištima". Na taj način se želi, objasnio je Matis, da se potpuno uništi Islamska država.

To je međutim upitno. Borci IS koji su se zabarikadirali u Mosulu, možda će se u tom gradu boriti do smrti. To bi možda moglo da snađe čak i njihovog vođu Abu Bakra al-Bagdadija, što bi bio osetan udarac za miliciju IS, jer on je na kraju krajeva taj koji je u Mosulu proglasio „Kalifat“. Ali bez obzira na to, pad Mosula neće biti i kraj „Islamske države“ u Iraku. Mnogi borci IS su se, zbog gubitaka u Mosulu, povukli u druge iračke provincije, posebno one na severoistoku zemlje. A i s druge strane granice – u Siriji – IS će pre ili kasnije izgubiti svoje uporište, Raku. U borbi za oslobađanje tog grada učestvuju i SAD, između ostalog i tako što naoružavaju kurdske milicije. Portparol Beće kuće Šon Spajs kaže da su „kurdske jedinice sirijskih pobunjenika važne kako bi se obezbedila jasna pobeda nad IS“.

Kalifat propada, ID ostaje

Islamska država se nalazi pred vojnim debaklom. Međutim, ta teroristička organizacija i dalje uživa podršku svakog desetog stanovnika arapskog sveta. Zašto je to tako? I kako ideologija ID može konačno biti potučena?

Ponavljanje već viđenog

Pogranično područje između Sirije i Iraka moglo bi da bude područje u kojem bi borci IS ponovo mogli da formiraju svoje jedinice. Tako je bilo u Iraku, domovini Al-Kaide, od koje uostalom i nastala „Islamska država“. Godine 2013. došlo je do prekida odnosa između Al-Bagdadija i Ajmana al-Zavahirija, naslednika Osame bin Ladena. Tako se današnja IS otcepila od Al-Kaide. Međutim, otkako je IS u Iraku i Siriji pod sve većim pritiskom, moglo bi da dođe i do ponovnog približavanja. To pored ostalih kaže i Ijad Alavi, potpredsednik Iraka: "Imamo pouzdane informacije da posrednici između IS i Al-Kaide aktivno rade“.

Iz jedne audio-poruke objavljene na internetu, za koju se smatra da je šalje Ajman al-Zavahiri, može se takođe zaključiti da takvo se to približavanje događa. Glas koji se pripisuje Al-Zavahiriju, svojim pristalicama u Siriji poručuje: "Morate se ujediniti s vašom braćom i džihadistima u Siriji i celom svetu. Svedoci smo krstaškog rata protiv muslimana.“

Ujedinjavanje terorističkih organizacija trenutno ne ide u korist ni prvom čoveku Al-Kaide, ali ni vođi "Islamske države. Ni jedan od njih se ne želi da se odrekne svoje pozicije. Ali ukoliko bi jedan od njih bio ubijen ili umro prirodnom smrću, situacija bi se promenila.

ID i Al-Kaida bliže nego pre

Al-Kaida i IS ideološki trenutno više odgovaraju jedna drugoj nego što je to ranije bio slučaj. Al-Kaida je ranije na meti imala „dalekog neprijatelja“ - SAD. Islamska država se bori protiv "bliskog neprijatelja“ - vlada u regionu i ljudi koji ne žele da se priključe džihadistima. Pored toga, atentatori IDodavno su u Evropi. Jedan od njih je pre samo nekoliko dana izvršio napad u Mančesteru. Idf se dakle sada širom sveta bori protiv svakog ko je drugačiji.

Moguće je da bi spajanje Islamske države“ i Al-Kaide nakon pada Mosula moglo da dvede do još više terorističkih napada - posebno ako militantni islamisti ne izgube ideološko tlo pod nogama. To je priznao i irački potpredsednik Alavi: "Ako paralelno sa vojnom ofanzivom ne budemo vodili i politički proces, onda će se pojaviti problemi opasniji nego ID i Al-Kaida zajedno“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online