Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
00:55
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Desnica se razmahala

Nemačka vojna obaveštajna služba (MAD) proširila je svoju istragu u vezi s otkrivanjem mreže pripadnika radikalne desnice i na vojnu akademiju Bundesvera u Minhenu, pišu "Zidojče cajtung" i "Cajt", pozivajući se na izveštaj parlamentarne komisije Bundestaga za pitanja odbrane.

EPA/Angelica Warmuht
Pitomci Bundesvera: Promocija novih oficira

Ustanovljeno je da postoje brojne veze studenata i apsolvenata najviše nemačke vojne škole u Nojbibergu, kraj Minhena, sa bavarskom organizacijom radikalnih desničara pod imenom Pokret za identitet.

Prema pisanju pomenutih medija, istraga MAD-a je trenutno koncentrisana na četvoricu pitomaca visoke vojne škole, a proveravaju se njihovi mogući kontakti sa uhapšenim oficirom Frankom A. koji je zajedno sa svojim saučesnikom Maksimilijanom T. optužen za terorizam. Sam Maksimilijan T. je nekadašnji student vojne akademije u Nojbibergu.

Protiv stranaca

"Pokret za identitet" je organizacija pripadnika radikalne desnice koja se u svojoj internet prezentaciji predstavlja kao "omladinska mreža koja voli svoju domovinu". U poslednje vreme su postali sve upadljiviji zbog svojih akcija na ulicama protiv stranaca. Na snimcima jedne od akcija ovog pokreta, kada su demonstrirali ispred bavarskog državnog tužilaštva pod motom Integracija je laž, u prvim redovima se vidi Feliks S.

Radikali napreduju

Istragu posebno zanimaju veze studenta Feliksa S. i Pokreta za identitet, a naročito čudi to da njegovi pretpostavljeni nijednom nisu reagovali na javno iskazanu sklonost ka ekstremnoj desnici. Tako se Feliks S. na Ju tjubu može videti u reklamnom spotu Pokreta za identitet, kao i na brojnim demonstracijama i skupovima ove organizacije. Tokom 2014. godine Feliks S. je nastupio i kao govornik na skupu Identitera, kako tu radikalno desničarsku organizaciju zovu u Bavarskoj, na tribini u mestu Ezlarn, u Gornjem Falcu.

Propusti oko azila

Slučaj oficira Franka A. koji se lažno predstavljao kao izbeglica iz Sirije još uvek se istražuje, a u međuvremenu je nekadašnji šef Saveznog biroa za migraciju i izbeglice Frank-Jirgen Vajze potvrdio da je bilo teških propusta u rešavanju zahteva za azil. Tako je ustanovljeno da je lažnog izbeglicu, posle podnošenja zahteva za azil, saslušavao njegov kolega iz Bundesvera, koji je bio angažovan za taj posao jer Ministarstvo za migracije nema dovoljno osoblja. Kao posledica ovog propusta, trenutno se proverava svih 2.000 odobrenih zahteva za azil.

Radikalna politička orijentacija, kao i pripadnost organizaciji koju pod nadzorom drži i državna bezbednost, očigledno nije bila prepreka da ovi studenti nastave da napreduju u vojnoj karijeri.
Vojna bezbednosna služba trenutno proverava 284 slučaja desnog ekstremizma u Bundesveru. Među njima se nalazi i 11 studenata, piše nedeljnik "Cajt".

Sedeći protest u Berlinu

U jednoj od poslednjih akcija ovog pokreta proteklog petka u Berlinu, oko 50 pripadnika je, sedeći na ulazu Ministarstva pravde, blokiralo prolaz i skandiralo parole protiv ministra Hajka Masa. Ministar je reagovao tako što je podelio flaše sa vodom nekolicini levičara koji su sa druge strane ulice demonstrirali protiv radikala, a izlazeći iz zgrade je jednostavno preskočio preko desničara koji su sedeli na izlazu. Video snimak te scene se brzo našao na društvenim mrežama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online